c S

Katičeva na zboru tožilcev izpostavila njihovo samostojnost pri odločanju za pregon

04.12.2018 12:19 Ljubljana, 04. decembra (STA) - Pravosodna ministrica Andreja Katič je na ponedeljkovem 25. zboru tožilcev komentirala nekatere kritike, ki letijo na delo tožilstva, med drugim, kot se je dalo sklepati, tudi v primeru Merc. Poudarila je, da je tožilstvo pri odločitvi, kdaj se odloči za kazenski pregon, "samostojno in neodvisno, o obtožbah pa odločajo neodvisna sodišča".

Kot je dejala ministrica, je bila pretekli teden presenečena, ko je brala zapis, da je "ena najbolj sprevrženih stvari, da zadev politiki ne morejo komentirat, dokler je sojenje v teku", kot tudi trditev medijev, da imamo "očitno v Slovenji sistem, ki dopušča, da se na sodišču znajde nekdo, ki je skušal zaščititi žrtev, da ga celo preganja tožilstvo". Takšni trditve so jo, kot je dejala, presunile.

Opozorila je, da se tudi sicer vse bolj stopnjujejo pričakovanja medijske in druge javnosti ter tudi posameznih politikov, naj kot ministrica za pravosodje komentira ali celo vpliva na odločitev tožilstva ali sodstva v posameznem primeru. "V konkretnem primeru bi bilo to všečno ... Lahko pa to pripelje do nevarne prakse - političnega vpliva na konkretne odločitve neodvisnih organov", je opozorila. Dodala je, da se bo sama kljub zahtevam in pričakovanjem javnosti vzdržala komentarja konkretnih primerov, ki so obravnavani, saj da morata tako tožilstvo kot tudi sodstvo ostati neodvisna od vsakokratne oblasti.

Dotaknila se je tudi vprašanja sovražnega govora in poudarila, da tovrstnega govora ni mogoče odpravili z ognjem in mečem, temveč z dvigom kulture dialoga. "Zato se bomo povezali z drugimi odgovornimi resorji, kot sta kultura in izobraževanje, ter nevladnimi organizacijami, da zastavimo projekte, namenjene osveščanju javnosti in dvigu kulture dialoga v družbi," je napovedala.

Katičeva sicer ocenjuje, da je trenutna zakonodaja, ko gre za pregon sovraženega govora, napisana zelo ozko, a "vendar po večinskem mnenju še vedno dovolj široko, da lahko organi pregona posredujejo", je dejala.