c S

Negotovost do zadnje glasovnice: V Kopru menjava, v Šmarjeških Toplicah očitno žreb

04.12.2018 07:23 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Če je bila večina izidov drugega kroga županskih volitev znana že v nedeljo zvečer, pa tudi danes še ni jasno, kdo bo vodil občino Šmarješke Toplice. Kandidata sta namreč povsem izenačena, prvič v zgodovini se obeta žreb. Zato pa so glasovi po pošti zakoličili zmago Aleša Bržana v Kopru. Favorita Borisa Popoviča je premagal za pičlih sedem glasov.

Bržanovi so že v nedeljo zvečer bolj ali manj proslavljali, dolgoletni župan pa je priznal poraz, saj je spletna aplikacija ministrstva za javno upravo ob 22. uri kazala, da so prešteti skoraj vsi glasovi, Bržanova zmaga pa ni bila pod vprašajem. Pozneje pa se je izkazalo, da je se je Popovič Bržanu po prištetju glasov predčasnega glasovanja približal na vsega 12 glasov, kar je povzročilo veliko negotovost. Zato ni presenečenje, da je opoldansko preštevanje 46 glasovnic, ki so prispele po pošti, pristalo v središču pozornosti številnih medijev.

Nekaj po 13.30 je bilo jasno: Bržan je tudi po preštetju vseh glasovnic zmagal, razlika med njim in Popovičem pa je pičlih sedem glasov. Rezultati sicer še niso uradni.

Po razglasitvi rezultatov je dejal, da je pričakoval tesen izid, ne pa tako tesnega. Zdaj je po njegovih besedah pomembno, da oba kandidata pomirita strasti.

Opozoril je na veliko število glasov za Popoviča, kar je znak, da tudi on uživa precejšnje spoštovanje, "ampak ljudje so se odločili za spremembo in do spremembe je prišlo, tako da lahko rečem samo: hvala vsem, ki so se trudili, vsem, ki so prišli na volišča in oddali svoj glas".

Čeprav so v Bržanovem štabu zaznali nekaj manjših nepravilnosti na voliščih, te po njegovem ne bodo bistveno vplivale na rezultat in zato ne bodo vztrajali pri ugovoru na delo volilnih odborov. "Za nas je zgodba zaključena," je dodal.

Popovič pred medije še ni stopil, je pa že v nedeljo zvečer dejal, da se je pripravljen vrniti na podjetniško pot. S svojo listo v mestnem svetu pa bo predstavljal konstruktivno opozicijo, je napovedal. Glede na tesnost rezultata pa ni izključeno, da bi ugovor na izide vložil tudi Popovič.

Kdo je kriv za razburjenje, ki ga je povzročila neosvežena spletna aplikacija ministrstva za javno upravo, pa ni jasno. Minister Rudi Medved očitke, da je bila krivda na strani ministrstva, zavrača, pač pa naj bi napako storili tisti, ki so vnašali podatke. Koprska volilna komisija pa je od ministrstva zahtevala pojasnila, zakaj je bil na spletni strani zapisan napačen podatek, da je preštetih 99,99 odstotka glasov, čeprav še niso bili vneseni izidi predčasnega glasovanja.

Še bolj tesna kot v Kopru pa je bila županska tekma v Šmarjeških Toplicah, kjer je po prištetju dveh glasovnic, ki so prišle po pošti, rezultat med aktualno županjo Bernardko Krnc in njenim izzivalcem Marjanom Hribarjem neodločen. Oba sta zbrala po 1016 glasov.

Hribar je za STA povedal, da je že vložil dva ugovora. Prvi nanaša na domnevne nepravilnosti v volilnem odboru v Beli Cerkvi, drugi pa na zaznane nepravilnosti pri delu na terenu v 5. volilni enoti v Zburah.

Krnčeva za STA ni bila dosegljiva, je pa za Televizijo Slovenija napovedala, da bo o ugovoru razmislila. Pristavila pa je tudi, da je imela sicer v življenju že večkrat srečo pri žrebu.

Na govorice, da naj bi Krnčeva v nedeljo prejela tri in ne dveh glasov manj od njenega tekmeca in da naj bi v imenu opravilno nesposobnih glasovali drugi, se je predsednik volilne komisije odzval s pojasnilom, da je volilna komisija glasovnice pregledala, "tako kot to zahteva zakon", in da omenjenih govoric za zdaj ne želi komentirati.

Preštevanje glasovnic naj bi po poročanju medijev prav zaradi tesnega izida sicer v nedeljo večkrat ponovili. Razlika med Hribarjem in Krnčevo je bila sicer tesna že v prvem krogu, saj jo je Hribar takrat prehitel za le 26 glasov.

V primeru enakega števila glasov za kandidate zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ga opravi občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerimi bo izvedla žreb.

V primeru ugovora mora občinska volilna komisija o tem odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju pa povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije.

Zdaj je torej jasno, da so v nedeljskem drugem krogu županskih volitev v prav vseh mestnih občinah slavili novinci. V Kopru je slavil Bržan, v Mariboru Saša Arsenovič, v Novi Gorici Klemen Miklavič, v Kranju Matjaž Rakovec, v Slovenj Gradcu Tilen Klugler, na Ptuju pa edina županja v mestnih občinah Nuška Gajšek.

Medtem ko so v Ljubljani, Celju, Murski Soboti, Novem mestu in Velenju, kjer so župane dobili že pred dvema tednoma, zmagali dosedanji župani.

V nedeljskem krogu županskih volitev je moralo poraz priznati tudi več dolgoletnih županov. Med njimi so denimo trije taki, ki so občine vodili preteklih 20 let, in sicer Venčeslav Senekovič v Pesnici, Anton Zakrajšek v Velikih Laščah in Franc Škufca v Žužemberku.

Drugi krog je marsikje prinesel tudi presenečenja, saj je v primerjavi s prvim krogom prišlo do preobratov. To se je poleg Kopra in Nove Gorice, kjer sta pred 14 dnevi vodila dosedanja župana, zgodilo še v kar 13 občinah.

Sicer pa bodo občinske volilne komisije v tem tednu tudi uradno potrjevale izide glasovanja. Novoizvoljeni občinski sveti pa se bodo začeli sestajati na ustanovnih sejah, ki so namenjene potrditvi mandatov občinskih svetnikov ter ugotovitvi o izvolitvi novega župana.