c S

Kosovo bo 14. decembra odločal o preoblikovanju varnostnih sil

04.12.2018 07:33 Priština, 03. decembra (STA) - Kosovski parlament bo 14. decembra odločal o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil v kosovsko vojsko, je danes sporočil predsednik parlamenta Kadri Veseli. Za sprejetje treh zakonov, ki bodo omogočili kosovsko vojsko, potrebujejo v tem zadnjem branju v parlamentu podporo navadne večine, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Veseli je danes še izrazil prepričanje, da bodo zakoni sprejeti.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je dejal, da sta danes iz Prištine prišli dve slabi novici. Prva, da ne bodo odpravili carin na srbsko blago, če Beograd ne prizna Kosova, druga pa, da bodo oblikovali vojsko, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Srbija ne bo priznala kosovske neodvisnosti, s Srbijo se ne govori tako," je dodal.

Vučić je še opozoril, da je oblikovanje vojske v nasprotju s kosovsko ustavo in dogovorom z zvezo Nato ter da predstavlja grožnjo Srbiji. Po posvetovanjih se bodo v Beogradu tudi odločili, ali bodo prosili za sklic zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov na to temo.

Kosovska skupščina je predloge treh zakonov o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil v kosovsko vojsko potrdila v prvem branju že v sredini oktobra. Predloge so podprle vse poslanske skupine razen poslancev kosovskih Srbov.

Predlogi, ki jih je pripravil minister za varnostne sile Rrustem Berisha, predvidevajo postopno preoblikovanje kosovskih varnostnih sil v organizacijo, ki bo ščitila suverenost in ozemeljsko celovitost Kosova. Trenutno so njihove naloge omejene na odzivanje na krizne situacije v državi.

Kosovski parlament se je s potrditvijo predlogov izognil spreminjanju ustave, ki bi bilo potrebno za preoblikovanje varnostnih sil v redno vojsko, čemur ostro nasprotuje Srbija. Za spremembo ustave je namreč potrebna dvotretjinska večina poslancev in predstavnikov narodnih skupnosti, medtem ko je za spremembo zakonodaje dovolj navadna večina.

Poslanci kosovskih Srbov, ki imajo deset od 20 sedežev, zagotovljenih nealbanskim narodnim skupnostim, zavračajo tovrstne pobude.