c S

Gladovni stavki sta se pridružila še dva priprta katalonska voditelja

04.12.2018 07:33 Barcelona, 03. decembra (STA) - Dva priprta zagovornika katalonske neodvisnosti Josep Rull in Joaquim Forn sta danes sporočila, da se bosta z gladovno stavko pridružila kolegoma Jordiju Sanchezu in Jordiju Turullu, ki gladovno stavkata že od sobote, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sporočava, da se bova pridružila mirnemu protestu, ki sta ga najina kolega Jordi Sanchez in Jordi Turull že pričela," sta sporočila Katalonca, ki sta priprta v kaznilnici Lledoners v bližini Barcelone.

Nadaljevala sta, da z gladovno stavko ne želijo doseči kakršnokoli pozitivne diskriminacije. "Je le edina alternativa, ki jo imamo v zaporu, da bolje ponazorimo diskriminacijo in kršenje naših temeljnih pravic," sta dodala.

Rull je nekdaj vodil ministrstvo za infrastrukturo v Kataloniji, Forn pa je bil notranji minister Katalonije.

Že v soboto sta začela gladovno stavkati Jordi Sanchez, nekdanji vodja civilnodružbenega gibanja ANC, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije, ter Jordi Turull, nekdanji član katalonske vlade. Oba še vedno v zaporu čakata na začetek sojenja zaradi njune vloge v poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije.

Sanchez in Turull opozarjata, da špansko ustavno sodišče preprečuje, da bi njuni pozivi proti zaporni kazni dosegli Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Po pravilih sodišča mora sicer oseba najprej izčrpati pravna sredstva v domovini, preden o njenem primeru odločajo v Strasbourgu.

Špansko tožilstvo za 12 od 18 nekdanjih katalonskih političnih in civilnodružbenih voditeljev, ki jim bodo sodili zaradi njihove vloge v poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije, zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let. Sojenje naj bi se začelo v začetku prihodnjega leta.

Najvišjo kazen tožilstvo zahteva za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev.

V Kataloniji je 1. oktobra 2017 kljub prepovedi španskih sodišč potekal referendum o katalonski neodvisnosti. Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije.