c S

Zunanji ministri Nata o destabilizacijskem ravnanju Rusije

04.12.2018 07:40 Bruselj, 04. decembra (STA) - Destabilizacijsko ravnanje Rusije z ogrožanjem jedrske pogodbe INF in neutemeljeno uporabo sile ob Kerškem prelivu bo v ospredju pozornosti zunanjih ministrov članic zveze Nato, ki se danes in v sredo sestajajo v Bruslju. Pričakovati je odločen poziv Rusiji, naj zagotovi spoštovanje jedrske pogodbe ter izpusti ukrajinske mornarje in ladje.

Rusija z novim raketnim sistemom, ki lahko deluje jedrsko in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa, ogroža pogodbo proti jedrskim raketam srednjega dosega (INF) iz leta 1987, opozarja generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Na zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar, se danes pričakuje nov, doslej najodločnejši poziv Rusiji, naj takoj transparentno in preverljivo ukrepa za zagotovitev spoštovanja te pogodbe, ključne za varnost zaveznic.

Stoltenberg izpostavlja, da je položaj, ko pogodbo spoštuje le ena stran, nevzdržen. ZDA jo po njegovih besedah v celoti spoštujejo - v Evropi ni ameriških raket, so pa nove ruske rakete.

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump oktobra napovedal odstop ZDA od tega dogovora, se je ugibalo, ali bo ameriški zunanji minister Mike Pompeo danes naznanil ta odstop. A tega v času žalovanja po smrti bivšega ameriškega predsednika Georgea Busha starejšega ta teden v Bruslju ne pričakujejo.

Druga žgoča tema bo rusko delovanje ob Kerškem prelivu. Pričakuje se poziv Rusiji k izpustitvi ukrajinskih mornarjev in ladij ter zagotovitvi svobode plovbe in neomejenega dostopa do ukrajinskih pristanišč in Azovskega morja.

Kaj več od ostrih opozoril in odločnih pozivov sicer ni pričakovati. Nato Ukrajini že zagotavlja močno politično in praktično podporo, odgovarja Stoltenberg na vprašanja, ali bodo ministri sprejeli kakšne nove ukrepe.

Ministri bodo danes razpravljali še o varnostnih izzivih na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, v sredo pa o Zahodnem Balkanu in Afganistanu.