c S

Hamas šesterico zaradi kolaboracije z Izraelom obsodil na smrt

03.12.2018 14:12 Gaza, 03. decembra (STA) - Vojaško sodišče na palestinskem območju Gaza, ki je pod nadzorom gibanja Hamas, je danes šest ljudi, med njimi žensko, zaradi kolaboracije z Izraelom obsodilo na smrt. Trojico naj bi obesili, tri pa ustrelili, kdaj bo kazen izvršena, ni jasno.

Sodbo so izrekli tri tedne po razkritju domnevne celice izraelske vojske v Gazi, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi. Temu incidentu je sledilo ostro obstreljevanjem med Hamasom in izraelsko vojsko, ki se je pred kratkim končalo s prekinitvijo ognja.

Šesterica danes obsojenih po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj ne bi bila povezana s tem incidentom, medtem ko nemška tiskovna agencija dpa navaja, da pri Hamasovih oblasteh tega niso želeli razkriti.

Obsojena ženska, ki so jih sodili v odsotnosti, naj bi svojega nečaka nagovarjala, naj sodeluje z izraelskimi obveščevalci.

Hamasove oblasti so sodbo pozdravile in njihov predstavnik je izjavil, da morajo kolaboranti vedeti, da jih izraelski okupatorji ne bodo mogli zaščititi.

Hamas je doslej usmrtil že več Palestincem, ki so jih obtožili sodelovanja z Izraelom. Leta 2016 so v Gazi poleg tega prvič, odkar je islamistično gibanje, ki ga mednarodna skupnost uvršča med teroristične organizacije, leta 2007 prevzelo nadzor na njim, več ljudi usmrtili tudi zaradi umora.