c S

V primeru tesnega izida volitev lahko sledi ponovno štetje glasovnic, izenačen izid terja žreb

03.12.2018 13:50 Na tokratnih županskih volitvah se obeta nekaj zelo tesnih razpletov, pri katerih bodo odločali posamezni glasovi. Če bi županska kandidata prejela natanko enako število glasov, bo o novem županu odločil žreb. Komisije se lahko odločijo tudi za ponovno štetje glasovnic, kar se je v preteklosti že dogajalo predvsem ob tesnih izidih.

V primeru enakega števila glasov za kandidate zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ga opravi občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerimi bo izvedla žreb.

Pravnik Rajko Pirnat je pojasnil, da bile sicer alternativa žrebu ponovne volitve, kar pa bi bila zelo draga možnost.

Vsak kandidat, predstavnik kandidature oziroma liste kandidatov in vsak volivec ima sicer, če oceni, da je pri delu volilnega odbora prišlo do nepravilnosti, pravico vložiti ugovor pri občinski volilni komisiji. Ugovor se lahko vloži najpozneje naslednji dan po dnevu glasovanja, kar je v primeru nedeljskega drugega kroga županski volitev danes.

Občinska volilna komisija mora o ugovoru odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju pa povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije.

Kot meni Pirnat, pri predlogu za ponovno štetje ne gre za nezaupanje članom volilnih odborov in komisij. Če je pri štetju glasovnic dovolj veliko število ljudi, namreč po njegovem mnenju težko pride do nepravilnosti. Dodal pa je, da so napake seveda možne. "To, da se ponovno prešteje, je razumna zahteva," je pojasnil.

Medtem ko do žreba na dosedanjih županskih volitvah v Sloveniji še ni prišlo, pa so ponovno štetje glasovnic na posameznih voliščih že opravljali. To so nekajkrat opravili predvsem v primerih tesnih izidov, v nekaterih primerih je bila denimo po mnenju nekaterih sporna interpretacija neveljavnih glasovnic.

Eden najtesnejših izidov na tokratnih županskih volitvah se obeta v Šmarjeških Toplicah, kjer po podatkih volilne komisije Marjan Hribar pred prištetimi glasovnicami po pošti pred svojo protikandidatko in dosedanjo županjo Bernardko Krnc vodi za dva glasova.

Glasovi po pošti bodo odločilni tudi za izid nedeljskega županskega dvoboja v Kopru, kjer je razlika med kandidatoma le 12 glasov, in sicer v korist Aleša Bržana. Aktualni župan Boris Popovič lahko tako ob zanj ugodnem izidu glasovanja po pošti le za las obdrži mandat.

Iz novogoriške lokalne politike pa se po napovedih umika dosedanji župan Matej Arčon, ki je v nedeljo izgubil dvoboj s Klemnom Miklavičem. Arčon se je sicer uvrstil v mestni svet, a bo, kot je napovedal že v nedeljo po objavi izida volitev, s svetniške funkcije odstopil, ko zaradi tega ne bodo več potrebne nadomestne volitve. Kot za občine, v katerih se svetniki volijo po proporcionalnem sistemu, določa zakon o lokalnih volitvah, se nadomestne volitve opravijo, če član občinskega sveta odstopi prej kot v šestih mesecih od potrditve mandata. Pozneje član občinskega sveta za preostanek mandatne dobe postane tisti kandidat, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen svetnik, ki je odstopil.

Ljubljana, 03. decembra (STA)
Foto: STA