c S

Turško sodišče zavrnilo zahtevo za izpustitev kurdskega politika

01.12.2018 08:20 Ankara, 30. novembra (STA) - Turško sodišče je danes zavrnilo zahtevo za izpustitev bivšega sopredsedujočega prokurdski Ljudski demokratski stranki (HDP) Selahattina Demirtasa iz zapora in na tak način tudi ignoriralo nedavno razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče v Ankari je danes odločalo o zahtevi Demirtasove obrambe za izpustitev iz zapora.

Evropsko sodišče za človekove pravice je 20. novembra razsodilo, da je Turčija z zaporom za Demirtasa želela "zadušiti pluralizem" v državi, in zahtevalo takojšnjo izpustitev Demirtasa. Turčija je že takrat odločitev sodišča zavrnila, češ da je ne zavezuje.

Demirtasa, enega od dveh nekdanjih sopredsedujočih stranke HDP, so turške oblasti aretirale novembra 2016 in je še vedno v zaporu. Očitajo mu terorizem zaradi povezav s kurdskimi borci. V času aretacije je bil poslanec v turškem parlamentu.

Sodišče v Strasbourgu je v razsodbi sicer odločilo, da je bila aretacija upravičena, ne pa tudi večkratno podaljšanje pripora. Po mnenju sodišča je bilo podaljševanje pripora politično motivirano, da bi zadušili pluralizem in omejili svobodo politične razprave, ki je bistvo demokratične družbe. Pripor je po mnenju sodišča vplival tudi na izvajanje poslanskih obveznosti zaprtega Demirtasa. Sodišče je soglasno odločilo, da mora Turčija izpustiti Demirtasa.

Ankara že nekaj časa vztraja, da je stranka HDP podaljšek prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). V HDP te trditve označuje za politično motivirane.