c S

Po propadlih pogajanjih Bruselj predstavil nov predlog proračuna EU za leto 2019

01.12.2018 15:20 Bruselj, 30. novembra (STA) - Evropska komisija je danes predstavila nov predlog proračuna EU za prihodnje leto. To je morala storiti, ker so propadla pogajanja Evropskega parlamenta in članic EU na podlagi njenega prvega predloga. V Bruslju so ob tem poudarili, da je to novi predlog za zagotovitev rasti, solidarnosti in varnosti v Evropi in drugod.

Evropska komisija je v drugo predlagala nekoliko manjši proračun kot prvič - 165 milijard evrov v obveznostih in 148 milijard evrov v plačilih, medtem ko je prvi predlog predvideval 165,6 milijarde oziroma 148,7 milijarde.

Predlog proračuna EU vedno vključuje znesek za obveznosti in za plačila. Obveznosti se nanašajo na znesek, za katerega se lahko sklenejo pogodbe v danem letu, plačila pa na dejansko izplačani denar.

Kot v vsakih proračunskih pogajanjih želijo tudi tokrat članice predlagani proračun oklestiti, Evropski parlament pa zahteva več. V vsakem primeru gre v primerjavi z letošnjim proračunom, ki za obveznosti znaša 160 milijard evrov, za povišanje.

Komisar za proračun Günther Oettinger je ob objavi novega predloga pozval tako Evropski parlament kot članice, naj dosežejo kompromis ter zagotovijo financiranje raziskovalcem, študentom, podjetjem, kmetom in socialno šibkim.

V dosedanjih pogajanjih je bila sporna zahteva parlamenta, da se v proračun za prihodnje leto vključi neporabljena sredstva v povezavi z raziskovalnimi projekti iz prejšnjih let. Članice se bojijo presedana z neznanimi posledicami v prihodnje.

Druga sporna točka je bila zahteva parlamenta po manjšem prispevku iz evropskega proračuna za sredstva za sirske begunce v Turčiji. EU se je dogovorila za tri milijarde pomoči sirskim beguncem, od tega naj bi šli dve milijardi iz evropskega proračuna, preostalo milijardo pa naj bi prispevale članice.

Če dogovora ne bo do konca leta, se EU od 1. januarja financira po sistemu začasnih dvanajstin. To pomeni, da se vsako proračunsko poglavje financira mesečno z dvanajstino proračuna za leto 2018 ali po predlogu komisije za leto 2019, odvisno od tega, kateri znesek je nižji.