c S

Izraelska policija zaradi korupcije predlaga obtožnico proti Netanjahuju

03.12.2018 07:28 Jeruzalem, 02. decembra (STA) - Izraelska policija je danes tožilstvu predlagala, da vloži obtožnico proti izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju in njegovi soprogi Sari zaradi prejemanja podkupnin in drugih s korupcijo povezanih dejanj. To je že tretje takšno priporočilo policije proti premierju v zadnjem letu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Državni tožilec mora sedaj presoditi, ali bo vložil obtožnico v primeru. Gre za obtožbe, da je podjetje za telekomunikacije Bezek dobilo koncesijo v zameno za pozitivno poročanje o premierju v povezanem medijskem podjetju.

Policija je že februarja predlagala vložitev obtožnice proti premierju v dveh drugih preiskavah korupcije.

Netanjahu je nemudoma zavrnil obtožbe, češ da so se o teh priporočili odločili še pred začetkom preiskave. Že večkrat je obtožbe proti njemu označil za zaroto političnih sovražnikov, ki ga želijo spoditi s premierskega položaja.

"Prepričan sem, da bodo pristojne oblasti v tem primeru, ko bodo preiskale zadevo, prišle do enakega sklepa, da ni bilo nič, ker ni nič," je sporočil premier v izjavi.

Policija je sicer sporočila, da imajo dokaze, da je Netanjahu kriv podkupovanja, goljufije, zlorabe zaupanja in nezakonitega prejemanja koristi. Proti njegovi soprogi pa so zbrali dokaze o podkupovanju, goljufiji, zlorabi zaupanja in vplivanju na dokaze.

Premier je bil že večkrat zaslišan v različnih korupcijskih primerih, ki so posredno ali neposredno povezani z njim. Sam vse očitke zavrača.