c S

Po volitvah potrjevanje izidov in ustanovne seje občinskih svetov

03.12.2018 07:51 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Po nedeljskem drugem krogu lokalnih volitev bodo občinske volilne komisije v tem tednu potrjevale izide glasovanja. Novoizvoljeni občinski sveti pa se bodo začeli sestajati na ustanovnih sejah, ki so namenjene potrditvi mandatov občinskih svetnikov ter ugotovitvi o izvolitvi novega župana.

Medtem ko so izidi prvega kroga lokalnih volitev že potrjeni, pa morajo občinske volilne komisije poročila o izidu glasovanja za drugi krog županom, Državni volilni komisiji ter predstavnikom list kandidatov poslati v šestih dneh, torej do sobote, 8. decembra.

Uradne izide morajo občinske volilne komisije vseh 212 občin objaviti v uradnem občinskem glasilu in na spletni strani občine, medtem ko uradni izidi v zbirni obliki ne bodo objavljeni nikjer.

S tem bo delo občinskih volilnih komisij zaključeno, novoizvoljeni občinski sveti pa se bodo začeli sestajati na ustanovnih sejah. Zakon sicer ne določa roka, v katerem je treba sklicati prvo sejo, pač pa roke za sklic ustanovne seje določajo poslovniki občinskih svetov. Najpogostejši določen rok je 20 dni po izvolitvi, v nekaterih občinah pa deset dni po izvedbi drugega kroga volitev župana.

V nekaterih občinah so ustanovne seje že sklicali, že danes bo denimo zasedal občinski svet občine Postojna. Med mestnimi občinami, ki so župane dobile v prvem krogu, se bodo najprej sestali novoizvoljeni svetniki v Celju in Velenju. V obeh občinah bo ustanovna seja mestnega sveta v torek. V Murski Soboti so ustanovno sejo mestnega sveta sklicali za petek, 7. decembra, v Novem mestu pa bo 13. decembra. Kdaj bo prva seja ljubljanskega mestnega sveta, pa še ni znano.

Ustanovno sejo novoizvoljenega občinskega sveta sicer skliče dotedanji župan, seja pa ima pomembno vlogo, saj pomeni konstituiranje predstavniškega organa in začetek opravljanja funkcije župana. S prvo sejo novoizvoljenega občinskega sveta se konča mandat prejšnjemu občinskemu svetu in županu in začne teči mandat novemu občinskemu svetu in županu.

Prvo sejo občinskega sveta po volitvah vodi najstarejši član občinskega sveta, namenjena pa je potrditvi mandatov novoizvoljenih občinskih svetnikov ter ugotovitvi o izvolitvi novega župana. Šteje se, da je občinski svet konstituiran, ko je potrjenih več kot polovica mandatov članov. Občinski svet odloča tudi o morebitnih pritožbah kandidatov ali predstavnikov kandidatnih list. Če občinski svet pritožbi ne ugodi, se lahk pritožniki obrnejo še na upravno sodišče.

V večini občin je tudi v navadi, da na ustanovni seji novoizvoljeni župan slovesno zapriseže in nagovori svetnike.

Kot rečeno, dotedanjemu županu in občinskim svetnikom z ustanovno sejo preneha mandat. Župani in podžupani, ki so funkcijo opravljali poklicno, imajo po preteku mandata pravico do nadomestila plače, če ne morejo dobiti druge ustrezne zaposlitve.