c S

Umar: Gospodarska rast ostaja visoka in široko osnovana

30.11.2018 13:22 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) ob danes objavljenih podatkih statističnega urada ugotavljajo, da gospodarska rast v Sloveniji ostaja visoka in široko osnovana. Kot ključna dejavnika izpostavljajo okrepljeno investicijsko dejavnost in izvoz, nekoliko pa jih preseneča letargična rast trošenja gospodinjstev.

"Rast gospodarske dejavnosti je še naprej široko osnovana. Že nekaj četrtletij se opazno krepijo investicije, zlasti v gradbeništvu. Nadaljuje se tudi rast poslovnih investicij za povečanje kapacitet v proizvodnji in storitvah," je podatke komentirala nova vršilka dolžnosti direktorice Umarja Maja Bednaš. Med dejavniki za rast investicij je navedla visoko izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti, boljše finančno stanje podjetij in ugodne pogoje financiranja.

Na Umarju izpostavljajo, da kljub umiritvi rasti v izvoznem delu gospodarstva, ki sledi gibanjem pri najpomembnejših trgovinskih partnericah,, izvoz ostaja pomembno gonilo rasti. Zunanja trgovina je namreč k rasti prispevala 1,7 odstotne točke. Poleg umirjanja rasti v ključnih trgovinskih partnericah Slovenije se je sicer v tretjem četrtletju po pojasnilih urada izpel tudi enkratni učinek uvedbe proizvodnje modela Clio v novomeškem Revozu.

V Umarju so medtem nekoliko presenečeni, ker trošenje gospodinjstev ostaja na lanski ravni. Izboljševanje razmer na trgu dela se namreč nadaljuje. Število delovno aktivnih se tako povečuje rastejo tudi plače. Ob pomanjkanju ustreznih kadrov k rasti delovno aktivnih vse več prispeva zaposlovanje tujih državljanov.

Bruto domači proizvod (BDP) se je po podatkih statističnega urada v tretjem letošnjem četrtletju po prvi oceni v medletni primerjavi realno zvišal za 4,8 odstotka, v devetih mesecih za 4,5 odstotka. Prilagojeni BDP se je medtem v primerjavi z drugim četrtletjem zvišal za 1,3 odstotka, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za pet odstotkov.