c S

Francija zavrnila nemški predlog o odpovedi mandatu stalne članice VS ZN

30.11.2018 07:07 Pariz, 29. novembra (STA) - Francija je danes odklonilno odgovorila na sredin predlog nemškega finančnega ministra Olafa Scholza, da bi se Francija odpovedala stalnemu sedežu v Varnostnemu svetu Združenih narodov in ga prepustila Evropski uniji. Francosko zunanje ministrstvo je ob tem sporočilo, da podpirajo reformo VS ZN z dodatnimi stalnimi članicami VS ZN.

"Francija izpolnjuje vse odgovornosti, ki izhajajo iz stalnega mandata in so povezane s pravico veta. Ko izražamo naša nacionalna stališča, vedno upoštevamo tudi vsa evropska stališča," so še sporočili iz Pariza. Dodali so, da Francija podpira reformo VS ZN, kjer bi stalni mandat poleg sedanjih petih članic imele še Nemčija, Italija, Brazilija in "dve afriški državi".

Nemški finančni minister Scholz je v sredo še dejal, da se zaveda, da bo potrebnega nekaj prepričevanja v Parizu za njegovo idejo, a bi bil to smel in pameten cilj. Da izguba vplivnega mandata v VS ZN ne bi bila preveč boleča, je predlagal, da bi Francija dobila stalnega veleposlanika EU pri ZN.

Francija je ena od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN od vzpostavitve tega organa leta 1945 po koncu druge svetovne vojne. Poleg Francije so stalne članice še Velika Britanija, Kitajska, Rusija in ZDA.

Poleg stalnih članic, ki imajo pravico veta, ima Varnostni svet še deset nestalnih članic, katerih mandat traja dve leti. Nemčija bo članica tega organa znova od januarja prihodnje leto.

V mednarodni skupnosti se že več let vrstijo pozivi k reformi VS ZN, sedež za mizo si želijo predvsem velike razvijajoče se države.