c S

Nemški parlament z veliko večino za dogovor ZN o migracijah

30.11.2018 07:27 Berlin, 29. novembra (STA) - Nemški parlament je s 372 glasovi za in 153 proti podprl dogovor ZN o migracijah. Nemška vlada se je sicer že pred tem podpirala dogovor. Nemški zunanji minister Heiko Maas je v razpravi pred glasovanjem označil dogovor za občudovanja vreden uspeh mednarodnega sodelovanja, poročajo nemški mediji.

Glasovanja se je sicer vzdržalo 141 poslancev.

Nemška vlada je v dokumentu o podpori pojasnila, da v tem mednarodnem dogovoru, ki ga bodo potrjevali na konferenci 10. in 11. decembra v Maroku, ni pravno obvezujočih pravic ali dolžnosti in da za seboj ne bo potegnil kakršnekoli spremembe zakonodaje.

S tem so želeli zavrniti kritiko skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) in bolj konservativnega krila krščanske unije CDU/CSU, v katerih so opozarjali, da se bo s potrditvijo dogovora spremenila nemška zakonodaja, v državo pa da bo prišlo še več migrantov.

Doslej je že več držav sporočilo, da ne bo pristopilo h globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Med temi so ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka in Bolgarija.

Ravno danes so se proti dogovoru izrekli tudi v Bratislavi. Slovaški parlament je z veliko večino glasoval proti, češ da dogovor v svoji trenutni obliki ni v skladu z varnostno in migracijsko politiko države. S tem so podprli stališče vlade, proti kateremu je glasovalo le 15 poslancev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaenkrat sicer še ni znano, ali bo Slovaška na konferenco v Marakeš kljub umiku podpore dogovoru poslala svojega predstavnika.

Slovenija se bo dogovoru pridružila, je sredi meseca potrdila slovenska vlada. Opozicija sicer dogovoru nasprotuje, zaradi česar sta poslanski skupini SDS in SNS v parlament vložili predlog za razpis referenduma o dogovoru.