c S

Koroški Slovenci kritični do načrtov avstrijske vlade glede socialne pomoči

30.11.2018 07:07 Celovec, 29. novembra (STA) - Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ena od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, se je danes kritično odzvala na načrte vlade na Dunaju, da bi pogoje za pridobitev državne socialne pomoči vezali na znanje nemščine. Vlada je "spet pozabila na narodne skupnosti v Avstriji", so kritični v NSKS.

Avstrijska vlada je v sredo sporočila, da namerava zaostriti pogoje za pridobitev državne socialne pomoči, a predvsem zaradi prosilcev za azil. V skladu z novimi pravili bi morali namreč upravičenci do azila najprej dovolj dobro govoriti nemško in dokazati svojo željo po integraciji v družbo, šele nato pa bi bili upravičeni do celotne socialne pomoči, so v sredo pojasnili na Dunaju.

V NSKS pa menijo, da bi ta ukrep lahko prizadel tudi pripadnike narodne skupnosti, ki sicer odlično obvladajo jezik narodne skupnosti, a zaradi nezadostnega znanja nemščine ne bi bili upravičeni do socialne pomoči v polnem obsegu.

V organizaciji so v sporočilu za javnost poudarili, da mora Avstrija v skladu z ustavo varovati jezike in kulturo narodnih skupnosti in tudi zagotavljati in podpirati njihov obstoj in razvoj. Predlagani ukrep avstrijske vlade pa po njihovem mnenju "nasprotuje priznanju republike k zaščiti in podpiranju jezikov narodnih skupnosti, ki se morajo tudi v primerih socialne pomoči enakopravno upoštevati in to vsaj na območjih, kjer narodne skupnosti živijo".

NSKS je tudi pozval vlado na Dunaju, "da izostri svoj čut za življenje avtohtonih avstrijskih narodnih skupnosti in slednje upošteva pri nadaljnjih osnutkih".