c S

Ukrajina predlaga Turčiji, da zapre Bospor za ruske ladje

30.11.2018 07:07 Kijev, 29. novembra (STA) - Potem ko je ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozval zvezo Nato, naj v Azovsko morje napoti svoje ladje, je sedaj ukrajinski admiral pozval Turčijo, naj zapre bosporsko ožino za ruske ladje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turčijo bomo prosili, naj zapre Bospor, da bodo Rusi vedeli, da je njihova država kršila mednarodno pravo, je danes v Kijevu na konferenci o pomorski varnosti dejal ukrajinski admiral Igor Vorončenko.

Če bi Turčija zaprla bosporsko ožino za ruske ladje, te ne bi več mogle potovati med Sredozemskim in Črnim morjem. S tem pa bi se Ukrajina lahko maščevala Rusiji, ki skozi Kerško ožino ob Azovskem morju ne spušča več ukrajinskih ladij.

"Prepričan sem, da bo mednarodna skupnost prepoznala dejanje agresije proti Ukrajini," je še dodal Vorončenko.

Bospor in Dardanele so v suverenosti Turčije, obe ožini pa povezujeta Sredozemsko in Črno morje. Trgovske in potniške ladje imajo v času miru prost prehod, za mornarico pa obstajajo določene omejitve, ki jih v času vojne še zaostrijo. A Rusija trenutno uradno ni v vojni z Ukrajino.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sicer zagovarja umiritev napetosti in je tako malo verjetno, da bi zaprl Bospor, piše dpa.

Pred odhodom na G20 je turški predsednik po telefonu govoril tako s Porošenkom kot ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom o tem, ali bi lahko Turčija igrala vlogo posrednika v konfliktu. Kot je pojasnil Erdogan, sta obe strani postavili nekaj pogojev. Pogovor pa namerava nadaljevati s Putinom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom ob robu G20 v Argentini.

Porošenko je medtem v pogovoru za nemški tabloid Bild pozval zvezo Nato, naj v Azovsko morje napoti svoje ladje in s tem zavaruje Ukrajino, kjer od srede v desetih regijah velja vojno stanje. Ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je obtožil, da želi anektirati celotno Ukrajino. Ukrajina sicer ni članica Nata, a bi si to želela postati, da bi se lažje branila pred sosednjo Rusijo.

Iz zveze Nato so medtem sporočili, da Nato vse od ruske priključitve Krima leta 2014 krepi svojo prisotnost v Črnem morju in da bo temu tako tudi v prihodnje. "Nato in njene zaveznice bodo še naprej podpirale Ukrajino politično in praktično," so še sporočili.

Ruska obalna straža je v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim v nedeljo zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih še 24 ukrajinskih mornarjev. V posredovanju so bili najmanj trije ranjeni.

Rusija trdi, da je ukrepala zaradi kršitve njenih meja. Ukrajina je v odziv na delih svojega ozemlja v sredo razglasila vojno stanje.