c S

Uradne teme vrha G20 v Argentini že pred začetkom zasenčila druga vprašanja

30.11.2018 08:29 Buenos Aires, 30. novembra (STA) - Argentinski organizatorji vrha voditeljev držav skupine G20 v Buenos Airesu so si kot osrednje teme pogovorov danes in v soboto zamislili vprašanja razvoja, infrastrukture in varnosti prehrane, vendar pa je v ospredju zanimanja medijev in svetovne javnosti prej vse drugo. Vrh bo po mnenju analitikov tako uspešen že, če ne bo polomija.

Voditelji gospodarsko najpomembnejših držav sveta se sestajajo v času svetovnega ogorčenja zaradi okrutnega umora ameriško-savdskega novinarja Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu.

Svet za umor krivi kronskega princa Savdske Arabije Mohameda bin Salmana, argentinsko tožilstvo pa je v sredo naredilo prvi korak k morebitni vložitvi obtožnice. Pričakovati je, da se na vrhu G20 evropski voditelji okrog Salmana ne bodo gnetli za fotografiranje.

V Buenos Airesu je tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je zaradi umora najbolj kritičen do Savdske Arabije. Kljub kritikam pa lahko po ocenah analitikov bin Salman računa na topel stisk roke s strani voditeljev držav, ki ne slovijo po demokratični tradiciji, pa tudi predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki mu verjame, da pri umoru ni imel nič, ne glede na nasprotno ugotovitev ameriške obveščevalne agencije Cia.

Trump se je nameraval bilateralno srečati z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, vendar se je tik pred zdajci med potjo v Buenos Aires odločil, da sobotnega pogovora ne bo zaradi nedeljskega incidenta ob ruski zaplembi treh ukrajinskih ladij in ugrabitve mornarjev.

V ospredju pozornosti bo srečanje ameriškega predsednika Trumpa s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Njuno srečanje okrog trgovinske vojne, ki jo med državama sproža Trump, ni bilo odpovedano, vendar analitiki nimajo veliko upanja, da se bosta uspela karkoli dogovoriti.

Letošnji vrh G20 prvič poteka v Južni Ameriki, vendar je v ospredju vse drugo, kot vprašanja tega kontinenta, razen morda zaradi največje sodelujoče države, Brazilije, ki dobiva predsednika, podobnega Trumpu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je že napovedal, da EU ne bo potrdila trgovinskega sporazuma s trgovinskim blokom Južne Amerike Mercosur, če bo novoizvoljeni Jair Bolsonaro umaknil Brazilijo iz Pariškega podnebnega sporazuma.

Macron je na skupni novinarski konferenci z gostiteljem, predsednikom Argentine Mauriciom Macrijem dejal, da mora biti preiskava umora Hašodžija mednarodna in povsem pregledna. Napovedal je tudi, da bo to vprašanje predmet pogovorov na vrhu G20 in Macri mu je pritrdil. Macron se ne namerava posebej srečati s Trumpom in je kritičen do protekcionizma predsednika ZDA. Obenem pa je optimist in pravi, da verjame v zmago duha dialoga in sodelovanja, sicer ne grozijo le trgovinske, ampak tudi prave vojne.

Danes naj bi Kanada, ZDA in Mehika podpisali nov sporazum o prosti trgovini Severne Amerike, kar je izsilil Trump, vendar morajo po podpisu sporazum nato potrditi še parlamenti vseh treh držav. V ZDA bodo prihodnji dve leti v predstavniškem domu kongresa vladali demokrati, za katere Trumpova agenda ni prioriteta.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto bo prispeval svoj podpis na novo Nafto, že v soboto pa bo spet doma, ker se udeležuje inavguracije svojega naslednika, Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Nekaj zanimanja vzbuja tudi dejstvo, da bo Theresa May prva britanska premierka v Buenos Airesu od časov, ko sta bili Velika Britanija in Argentina v vojni zaradi Falklandskega oziroma Malvinskega otočja v južnem Atlantiku v 80. letih prejšnjega stoletja.

Trumpa je ob prihodu v Buenos Aires pričakal ogromen balon v njegovi podobi velikega dojenčka s telefonom, ki ga že več mesecev spremlja povsod po svetu. Nosijo ga protestniki, ki bodo skušali dodatno zaplesti že tako zapleteno druženje voditeljev G20.

Ameriški analitiki ocenjujejo, da bo tokratni vrh G20 prelomen z vidika, ali mu bo sploh uspelo ostati smiseln forum za mednarodno gospodarsko sodelovanje.