c S

V nedeljo bo župane dobilo še 56 občin

29.11.2018 13:41 Ljubljana, 29. novembra (STA) - V dobri četrtini slovenskih občin bo v nedeljo drugi krog županskih volitev. Na volišča se bodo odpravili povsod tam, kjer v prvem krogu noben od županskih kandidatov ni dobil večine glasov. Izbirali pa bodo med kandidatoma, ki sta bila v prvem krogu najuspešnejša.

Redne lokalne volitve v Sloveniji potekajo vsaka štiri leta. S spremembo zakonodaje v letu 2017 je bila za stalen datum lokalnih volitev določena tretja nedelja v novembru. V vseh 212 občinah so volivke in volivci tako 18. novembra že odločali o članih občinskih svetov, v 156 so izvolili tudi župane, pri čemer so v kar 134 občinah zmagali dosedanji.

V nedeljo bodo v drugem krogu lokalnih volitev župane izbirali v še preostalih 56 občinah, kjer v prvem krogu nobeden od kandidatov ni dobil večine glasov. V omenjenih občinah, med katerimi je tudi šest mestnih, je skupaj več kot 612.000 volilnih upravičencev. Ti so, kot običajno v tednu pred splošnim glasovanjem, imeli tudi možnost predčasnega glasovanja, ki jim je ponekod, zlasti v večjih občinah, omogočeno še danes.

V drugem krogu volivke in volivci izbirajo med najuspešnejšima kandidatoma iz prvega kroga. Če se bodo kje njihovi glasovi razdelili točno na polovico, bo na koncu o novem županu odločil žreb. Na dosedanjih volitvah se to še ni zgodilo, smo pa bili nekajkrat blizu temu, saj je že odločal zgolj glas oziroma dva.

Že v prvem krogu je letos nekaterim zmaga ušla le za nekaj glasov, medtem ko je drugim obstoj v županski tekmi zagotovila že manj kot petinska podpora. A visok delež prejetih glasov v prvem krogu še ne zagotavlja končne zmage, saj gre za novo glasovanje in novo štetje glasov.

Poleg tega nekateri kandidati v drugi krog vstopajo z okrepljeno podporo, saj so na njihovo stran stopili nekdanji protikandidati ali stranke, ki so v prvem krogu imele drugega favorita. Da bi si zagotovili večino glasov, so kandidati tudi pred drugim krogom nadaljevali z volilno kampanjo, ki pa je večinoma potekala relativno mirno in brez večjih presenečenj. Kandidati so sicer od ponekod poročali o uničevanju volilnih plakatov, v Kranju naj bi prišlo do vpletanja v rezultate predvolilne ankete, ostre besede so švigale med kandidatoma v Tržiču pa Ljutomeru in drugod.

Nagovarjanje volivcev je dovoljeno vse do petka opolnoči, ko bo nastopil volilni molk, ki bo trajal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. Na ministrstvu za notranje zadeve bo kot običajno delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah.

Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da bo sporočanje podatkov o volilni udeležbi potekalo na enak način kot v prvem krogu, ko so bili v nedeljo čez dan znani podatki o volilni udeležbi do 11. in do 16. ure, po začetku štetja glasovnic pa so volilne komisije sproti objavljale rezultate.

Podatki o volilni udeležbi bodo dostopni na posebni spletni aplikaciji ministrstva za javno upravo. Občinske volilne komisije, v domeni katerih je štetje glasov, pa so svoje delo v prvem krogu opravile različno hitro. Na zaključek štetja in neuradne rezultate volitev so dlje kot v večini slovenskih občin denimo čakali v Celju, dolgo je bilo napeto tudi v Kopru.

Prav v Kopru se obeta eden zanimivejših dvobojev letošnjega drugega kroga, saj ima dolgoletni župan Boris Popovič v Alešu Bržanu resnega tekmeca. Napeta tekma za županski stolček se bo odvila tudi v Mariboru med politično še neizkušenim podjetnikom Sašo Arsenovičem in nekdanjim županom Francem Kanglerjem.

Še enkrat bodo morali na volišča še v štirih mestnih občinah, v Kranju, na Ptuju, v Novi Gorici in Slovenj Gradcu. V Kranju in na Ptuju, kjer sedanja župana nista kandidirala, je na županskem mestu zagotovljena sprememba, volitve pa bodo pokazale, ali bo tako tudi Novi Gorici in Slovenj Gradcu, kjer se je sedanjima županoma uspelo uvrstiti v drugi krog.

V nedeljo bodo ponekod ponovili tudi glasovanje za mesta v občinskem svetu. To se bo denimo zgodilo na enem od volišč v občini Rogaška Slatina, kjer so morali na minulo volilno nedeljo predčasno zaključiti glasovanje za občinski svet, saj jim je zmanjkalo glasovnic, pa tudi v eni od štirih volilnih enot Ribnice na Pohorju zaradi napake pri predčasnem glasovanju.

Dogajanje bo spremljala tudi STA, med drugim na posebni spletni podstrani, predvolilno dogajanje in rezultati ter analize prvega kroga pa so zbrani na www.sta.si/lokalne-volitve-2018.

Tokratne lokalne volitve so sedme po vrsti, prvič v samostojni Sloveniji so potekale decembra 1994, ko je bilo občin precej manj. V naslednjem dobrem desetletju se je število občin z začetnih 147 povečalo na 210, pozneje pa sta bili ustanovljeni še dve. Najmlajša je občina Ankaran.