c S

Orban jezen zaradi hrvaške preiskave proti madžarski poslovni eliti

29.11.2018 11:19 Zagreb, 29. novembra (STA) - Nezadovoljstvo madžarskega premierja Viktorja Orbana s hrvaško politiko v veliki meri temelji na kazenski ovadbi proti enajstim madžarskim podjetnikom iz vrha madžarske energetske družbe Mol. Ovadbo je leta 2011 vložila hrvaška agencija za nadzor finančnih storitev (Hanfa) zaradi suma borznih malverzacij, danes poroča Večernji list.

V hrvaškem uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so za zagrebški časnik potrdili, da postopek teče na podlagi kazenske ovadbe Hanfe, ki je bila vložena maja 2011.

V Uskoku so potrdili, da so policiji leta 2013 naložili, naj sproži postopek proti enajstim osebam iz kazenske ovadbe, in del osumljenih so istega leta tudi zaslišali po enem od poslovnih srečanj v Zagrebu, navaja Večernji list.

V kazenski ovadbi sta navedena tudi prvi mož Mola Zsolt Hernadi in eden najbogatejših Madžarov Sandor Csany, ki je obenem predsednik uprave madžarske banke OTP ter madžarske nogometne zveze. Medtem so nekateri od osumljenih oseb zapustili Mol, ena oseba pa je umrla.

V Hanfi menijo, da je skupina menedžerjev Mola storila kaznivo dejanje manipulacij na trgu in prevar v gospodarskem poslovanju. Šlo naj bi za poskus nakupa delnic hrvaške Ine z višjimi cenami in mimo javne ponudbe, da bi Mol pridobil več kot 50 odstotkov delnic hrvaške družbe. Mol se je pritožil na navedbe Hanfe, a je hrvaško pravosodje madžarske pritožbe zavrnilo.

Časnik izpostavlja tudi Orbanovo mnenje, da bi morebitna hrvaška obtožnica "pokosila celotno madžarsko poslovno elito" in povzročila neizmerljivo škodo madžarskemu gospodarstvu.

Hrvaški mediji so prejšnji teden poročali, da je Orban izjemno jezen, ker je Hrvaška pred dnevi obnovila tiralico za Hernadijem. Madžarski premier meni, da Hrvaška ni ravnala gentlemansko pri "zamenjavi" Hernadija za zeleno luč Budimpešte pri vstopu Hrvaške v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Madžarski premier bo Hrvaško obiskal v začetku decembra, ko se bo udeležil vrha Srednjeevropske pobude (CEI). Tega bo bo 3. in 4. decembra gostil Zagreb ob zaključku hrvaškega predsedovanja pobudi. Orban se bo ob tej priložnosti srečal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem.