c S

Rusija po informacijah Kijeva blokira ukrajinske ladje v Azovskem morju

29.11.2018 11:18 Kijev, 29. novembra (STA) - Rusija je prepovedala vplutje ali izplutje ladij iz dveh ukrajinskih pristanišč v Azovskem morju, je v sredo zvečer preko Facebooka sporočil ukrajinski minister za infrastrukturo Volodimir Omeljan. Skupaj so nadaljevanje poti prepovedali 35 ladjam.

Po njegovih informacijah lahko pot nadaljujejo le ladje, ki so na poti do ruskih pristanišč v Azovskem morju. V sredo zvečer je pred Azovskim morjem obstalo 18 ladij, na drugi strani pa iz pristanišč Berdjansk in Mariupol niso pustili izpluti devetim ladjam. Dodatnih osem pa jih je obstalo v bližini obeh pristanišč.

"V bistvu je Rusija blokirala ukrajinska pristanišča v Azovskem morju," je dopisal.

Po njegovi oceni je Rusija s to potezo namenoma zaostrila krizo v Azovskem morju in dodatno pripomogla k destabilizaciji regije. Z blokado pa namerava pregnati Ukrajino s svojega ozemlja, je zapisal.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je medtem zvezo Nato pozval, naj v Azovsko morje napoti svoje ladje in s tem zavaruje Ukrajino, kjer od srede v desetih regijah velja vojno stanje. Ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je obtožil, da želi anektirati celotno Ukrajino.

Ruska obalna straža je v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim v nedeljo zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih še 24 ukrajinskih mornarjev. V posredovanju so bili najmanj trije ranjeni.

Rusija trdi, da je ukrepala zaradi kršitve njenih meja. Ukrajina je v odziv na delih svojega ozemlja v sredo razglasila vojno stanje.