c S

Parafiran tudi stavkovni sporazum med vlado in sindikatom delavcev v pravosodju

29.11.2018 07:17 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Predsednik Sindikata delavcev v pravosodju Tomaž Virnik in vodja posebne vladne pogajalske skupine za razrešitev stavkovnih zahtev sindikatov javnega sektorja Peter Pogačar sta danes parafirala stavkovni sporazum med vlado in sindikatom delavcev v pravosodju, so sporočili z ministrstva za javno upravo. S tem bo po besedah Virnika stavka končana.

Kot je za STA povedal Virnik, se je njihov sindikat z vlado pogajal kot samostojna pogajalska skupina v okviru pogajanj vlade s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Sporazum so se po njegovih besedah odločiti podpisati, ker jim podobno kot drugim sindikatom prinaša višje plače, niso pa zadovoljni z njim v delu, ki se nanaša na posebnosti zaposlenih v pravosodju. "Razen tega, da obstajajo stvari, ki jih bo treba v prihodnje urediti, namreč na tem področju nismo uspeli veliko dobiti, zato je med člani tudi kar nekaj nezadovoljstva," je dejal.

S tem, ko so se odločili za podpis sporazuma, bo tako stavka zaposlenih v pravosodju po besedah Virnika končana, jo pa nameravajo začeti znova, če se zadeve, ki so specifične za njihovo delo, v letu 2019 ne bodo začele urejati.

Med drugim zahtevajo, da so primerljivi z ostalimi zaposlenimi v javnem sektorju, kar pomeni, da za enako delo dobijo enako plačilo, ter da se vzpostavi delovno mesto "strokovni sodelavec z opravljenim pravniškim državnim izpitom". Želijo si tudi zvišanja sodniških plač, saj te zavirajo plače strokovnih sodelavcev.

Po besedah Virnika so od 5. novembra stavkali praktično vsi zaposleni v pravosodju - od čistilk do strokovnih delavcev na sodiščih, razen sodnikov, ki so funkcionarji. Stavka je potekala na način, da so zaposleni delali počasneje in da niso izpolnjevali norm, ki jih morajo dosegati. "Na začetku se to ni veliko spoznalo, sčasoma pa se je začel kazati učinek. Na daljše obdobje bi lahko takšno delo privedlo do resne težave," je dejal.

Na ministrstvu za javno upravo so ob novici o parafiranju sporazuma s Sindikatom delavcev v pravosodju izrazili upanje, da to pomeni pomemben korak na poti do končne kompromisne rešitve.