c S

Koalicija in Levica za prvo branje uskladili dvig minimalne plače

29.11.2018 07:16 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Vladne stranke in Levica so za prvo branje v DZ, ki bo na četrtkovi izredni seji, uskladili predlog novele zakona o minimalni plači. Odprto je še vprašanje formule in datuma izločitve dodatkov iz minimalne plače, kar bodo usklajevali v nadaljnjem postopku v DZ. Levica se je danes usklajevala tudi s predstavniki ministrstva za delo.

Z Levico, sicer predlagateljico novele zakona o minimalni plači, se je danes pogovarjal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič. Pogovora po srečanju ni želel komentirati.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je za STA pojasnil, da na četrtkovi izredni seji, ko bodo poslanci opravili prvo branje predloga novele zakona, s katero želijo dvigniti minimalno plačo, ne pričakujejo zapletov, saj so podporo obljubile vse koalicijske stranke. "Pričakujemo enako število glasov, kot je podpisov poslancev pod predlog zakona," je povedal.

Po njegovih navedbah za usklajevanje v nadaljnjem parlamentarnem postopku ostajata odprti še dve vprašanji, in sicer datum izločitve dodatkov iz minimalne plače in morebiten zgornji strop pri formuli.

Po predlogu zakona bi namreč iz minimalne plače izključili vse dodatke, z letom 2021 pa uvedli formulo za njen izračun, po kateri bi morala biti minimalna plača vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu to pomeni 736 evrov.

Mesec je še povedal, da se je Levica danes pogovarjala tako s predstavniki ministrstva kot največje vladne stranke LMŠ.

Na namero koalicije in Levice za dvig minimalne plače so se danes ponovno kritično odzvali predstavniki delodajalcev. Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš je članom združenja v podpis poslal pismo, s katerim želi vladi preprečiti sprejem novele zakona. Kot je opozoril, predlagana sprememba kritično dviguje stroške dela.

Na delodajalski strani so razočarani, da se takšne poteze vlečejo brez socialnega dialoga, katerega pomen premier Marjan Šarec sicer stalno izpostavlja, je dejal Trobiš.

Kritični so tudi v Klubu slovenskih podjetnikov, kjer pozivajo k pripravi strokovnega zakona. "V času ohlajanja gospodarske rasti bi od politikov pričakovali, da so še posebej previdni," so navedli.

Šarec je ob robu današnje prireditve ob dnevu Zveze društev upokojencev Slovenije povedal, da delodajalce razume, da jim predlagani zakon ni po volji.