c S

SAB z novim kandidatom za kohezijskega ministra

29.11.2018 07:17 Ljubljana, 28. novembra (STA) - SAB je premierju Marjanu Šarcu danes za novega ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo predlagala dolgoletnega direktorja javnega zavoda Brdo Iztoka Puriča. Premier se je s tem strinjal in v DZ že poslal predlog za imenovanje. Če bo postal minister, Purič napoveduje, da bo storil vse, da Slovenja izkoristi čim več evropskih sredstev.

Purič, ki je že upokojen, bo v primeru potrditve v DZ na mestu ministra zamenjal Marka Bandellija, ki je odstopil 13. novembra, potem ko ga je k odstopu zaradi neprimerne komunikacije in domnevno slabega dela na ministrstvu pozval premier. DZ se je z Bandellijevim odstopom seznanil prejšnji ponedeljek, ko je začel teči desetdnevni rok, ko je moral premier predlagati novega ministra.

Purič, sicer doktor znanosti s področja organizacijskih ved, je 12 let vodil Javni gospodarski zavod Brdo, preden ga je vlada razrešila junija 2012 zaradi nepravilnosti pri vodenju zavoda. Pred tem je vodil splošno-kadrovsko službo v Exotermu in Žitu.

Stranka SAB je Puriča za ministra predlagala, da bi v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki ima več kot 200 zaposlenih, svoja večkrat dokazana znanja, veščine in sposobnosti s področja upravljanja kadrov, vodenja in primernega razpolaganja s proračunskimi sredstvi ponovno uporabil v prid Slovenije. Ob tem so dodali Puričevo izjavo, da se zaveda odgovornosti, ki jo bo prevzel, če bo postal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Novega ministra za kohezijo namreč čaka veliko dela na področju črpanja evropskih sredstev. Šarec je zaradi zamud pri pripravi celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU sredstev namreč okaral službo, ki jo je vodil Bandelli. Nesprejemljivo se mu je zdelo, da ta dva meseca po nastopu mandata ni izdelala celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU sredstev in ustreznega akcijskega načrta.

Purič je Šarcu že zagotovil, da bo delal tisto, kar od njega pričakuje. S tem, ko je podal soglasje h kandidaturi, je prevzel tudi veliko odgovornost, je povedal Šarec. Na vprašanje, ali ga "njegova prtljaga" ne moti, pa je odgovoril: "Stranka SAB mi ga je predlagala, ta resor sodi v kvoto stranke SAB, in če oni ocenjujejo, da je primeren kandidat, potem mu bom dal priložnost."

Pred leti so se namreč v medijih pojavili očitki, da naj bi zaposleni javnega zavoda Brdo v času Puričevega vodenja, ko je bila predsednica SAB Alenka Bratušek članica upravnega odbora zavoda, na njeni parceli opravljali obrtniška in vrtnarska dela. Skupaj z nekdanjo zaposleno na Brdu Majdo Makrun pa je bil ovaden zaradi očitkov o zlorabi uradnega položaja ali pravic pri nakupu orientalske preproge, ki naj bi jo na Brdu leta 2008 preplačali za okoli 70.000 evrov. Sodišče sicer ni uvedlo preiskave v tej zadevi, ovadbo pa je zavrglo.

V koalicijskih strankah so dokaj mlačno komentirali izbiro SAB. V SD, SMC in DeSUS so ocenili, da je to zlasti zadeva omenjene stranke, saj je resor v njeni kvoti, in pa premierja Šarca. V SD so navedli, da je težko vnaprej napovedovati ali ocenjevati predlaganega kandidata, verjamejo pa, da je stranka SAB - še preden je svojo odločitev sporočila predsedniku vlade - to sprejela na podlagi tehtnega premisleka in vsebinskih argumentov.

V SMC so prav tako navedli, da je izbira novega ministra zlasti zadeva SAB in premierja. Dodali so, da bodo poslanci prisluhnili Puriču na predstavitvi pred pristojnim odborom DZ. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je sicer zadovoljen, da bo to ministrsko mesto popolnjeno. Kot je navedel za STA, gre za ključen resor v zvezi s črpanjem evropskih sredstev. Druge stranke se na predlog za novega ministra še niso odzvale.

Prav tako so bili z odzivi skopi v opoziciji, kjer predloga večinoma niso komentirali. V Levici so po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca za kandidata izvedeli pred kratkim iz medijev in še niso o njem opravili razprave. V prihodnjih dneh pa bodo sporočili, ali ga bodo podprli.

Purič, upokojeni doktor znanosti s področja organizacijskih ved, je sicer na nedavnih lokalnih volitvah neuspešno kandidiral za županja občine Kranj. Bil je precej blizu preboja v drugi krog, a sta mu nazadnje do tega podviga zmanjkala dobra dva odstotka. Bratuškova ga je v predvolilni kampanji opisala kot prijatelja, ki ima vedno dobre ideje za skupnost.