c S

V tujini odmeva imenovanje Ermenčeve na čelo SV

29.11.2018 07:16 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Potem, ko je vlada generalmajorko Alenko Ermenc imenovala za novo načelnico Generalštaba Slovenske vojske (SV), to že odmeva po svetu. Številni tuji mediji so izpostavili, da Ermenčeva s tem ni le prva ženska na čelu SV, temveč tudi edina ženska na takem položaju v zvezi Nato. Nekateri so imenovanje označili za zgodovinski korak.

O današnjem imenovanju Ermenčeve na čelo SV so poročali številni tuji mediji in novinarji, med njimi tudi britanski Reuters, ameriški AP in nemška dpa. O imenovanju so poročali mnogi mediji z območja Balkana ter novinarja časnika The Times in ameriške medijske hiše CNN. Mnogi so v svojih objavah poudarjali, da Alenka Ermenc ni le prva ženska na čelu Slovenske vojske, pač pa je trenutno tudi edina v vseh državah članicah Nata na takem položaju.

Po družbenih omrežjih so se zvrstile tudi številne čestitke Ermenčevi. Tako je med drugim čestitke izreklo ameriško veleposlaništvo v Ljubljani. Ob tem je izrazilo navdušenje nad nadaljnjim sodelovanjem "tako kot zaveznic v Natu in kot prijateljic".

Na družbenem omrežju Twitter so imenovanje Ermenčeve nekateri označili tudi kot "zgodovinski korak" Slovenije.

Alenka Ermenc bo na čelu Slovenske vojske v sredo nasledila Alana Gederja. Tako po činu kot po položaju bo tako najvišje med pripadnicami SV doslej.