c S

Predlog glede katastrskega dohodka končal pot v DZ

29.11.2018 07:16 Ljubljana, 28. novembra (STA) - DZ je danes s 25 glasovi za in 39 proti sklenil, da predlog SDS za spremembo zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, po kateri bi 40 odstotkov katastrskega dohodka v davčni osnovi, kot je za lani predvidelo prehodno obdobje, ostal trajen ukrep, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Julija 2016 sprejeta novela zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka predvideva, da se v letu 2017 v davčno osnovo katastrski dohodek in pavšalna ocena dohodka na čebelji panj pripišeta v vrednosti 40 odstotkov, letos v višini 55 odstotkov, v letu 2019 v višini 75 odstotkov, z letom 2020 pa v višini 100 odstotkov.

Prvopodpisani pod predlog novele zakona Tomaž Lisec (SDS) je danes pojasnil, da želijo v poslanski skupini SDS s predlogom novele to spremeniti in doseči "pravične in razumne, po domače povedano zmerne davčne obremenitve slovenskih kmetov, ki se najlažje doseže z znižanjem katastrskega dohodka".

V večini koalicijskih poslanskih skupin so že v predstavitvi stališč napovedali, da sprememb zakona ne bodo podprli, prav tako so jim nasprotovali v Levici. So mu pa podporo poleg v SDS izrekli v NSi in SNS.