c S

Tudi Italija v Marakešu ne bo pristopila k dogovoru ZN o migracijah

28.11.2018 15:27 Rim, 28. novembra (STA) - Tudi Italija se decembra v maroškem Marakešu ne bo pridružila globalnemu dogovoru Združenih narodov o migracijah, je danes povedal italijanski premier Giuseppe Conte. Italijanska vlada bo namreč odločitev o tem predala parlamentu, ki pred konferenco v Marakešu ne bo razpravljal o dogovoru.

Conte je sicer še septembra v govoru v Združenih narodov povedal, da Italija podpira dogovor. "Fenomen migracij, s katerim se soočamo, zahteva strukturiran, večnivojski ter kratko-, srednje- in dolgoročen odgovor mednarodne skupnosti kot celote," je tedaj povedal italijanski premier.

Vendar pa je v torek italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je znan po ostrih stališčih do priseljevanja, dejal, da je "absolutno proti" dogovoru. Poudaril je, da ta omejuje nacionalno suverenost in daje "ekonomske migrante na enako raven kot politične begunce", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanska vlada bo tako odločitev o pristopu k dogovoru prepustila parlamentu, ki pa pred konferenco v Marakešu 10. in 11. decembra, o tem ne bo razpravljal.

Doslej je že več držav sporočilo, da ne bo pristopilo h globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Med temi so ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka in Bolgarija.

Slovenija se bo dogovoru pridružila, je sredi meseca potrdila slovenska vlada. Opozicija sicer dogovoru nasprotuje, zaradi česar sta poslanski skupini SDS in SNS v parlament vložili predlog za razpis referenduma o dogovoru.