c S

Bruselj zavrnil pobudo za referendum o brexitu v vsej EU

28.11.2018 13:47 Bruselj, 28. novembra (STA) - Evropska komisija je danes zavrnila evropsko državljansko pobudo, v kateri so predlagali, da bi o brexitu glasovali vsi državljani EU. Referendum je nedopusten, ker to ni v pristojnosti EU, je danes v Bruslju povedal podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Kot so sporočili danes v Bruslju, so državljani v pobudi zapisali, da bi morali imeti vsi evropski državljani možnost izraziti svoje politično stališče o tem, ali želijo, da Združeno kraljestvo ostane v Evropski uniji. Komisijo so pozvali, naj podpre to glasovanje, na katerem bi lahko državljani vseh 28 držav članic lahko izrazili stališče, ali naj se brexit izvede ali ne.

Čeprav Evropska komisija obžaluje odločitev Velike Britanije, da zapusti EU, spoštuje tudi odločitev njenih državljanov na referendumu leta 2016. Tedaj se je večina odločila za izstop Otoka iz povezave.

Voditelji 27 članic EU so ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom potrdili v nedeljo. Najtežja ovira ga čaka v britanskem parlamentu, ki bo o njem glasoval 11. decembra. Nato ga bosta morala potrditi še Evropski parlament in Svet EU. Velika Britanija bo predvidoma EU zapustila 29. marca 2019.