c S

Bruselj bi zavrnil tudi 2,2-odstotni italijanski primanjkljaj

28.11.2018 12:49 Rim, 28. novembra (STA) - Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je v intervjuju za italijanski časnik La Stampa dejal, da bi Evropska komisija zavrnila tudi načrt italijanske vlade za 2,2-odstotni proračunski primanjkljaj. Za toliko naj bi bil Rim namreč po neuradnih informacijah pripravljen spremeniti svoj sporni proračunski načrt.

Potem ko je Evropska komisija prejšnji teden zavrnila italijanski proračunski načrt za prihodnje leto, je podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio v ponedeljek dejal, da je Italija pripravljena zmanjšati načrtovani proračunski primanjkljaj.

Po neuradnih informacijah naj bi ga bili pripravljeni zmanjšati za 0,2 odstotne točke na 2,2 odstotka. Dombrovskis je poudaril, da bi bila takšna sprememba nezadostna in da mora Rim narediti konkretnejši korak.

Evropska komisija je italijanski proračun zavrnila, ker ta določa, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto predstavljal 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP. Po načrtu se bo dolg ustavil pri 130 odstotkov BDP, kar je druga največja zadolženosti v EU, takoj za Grčijo.