c S

V četrtek izredna seja DZ o predlogu zakona o minimalni plači

28.11.2018 10:00 Ljubljana, 28. novembra (STA) - DZ se bo v četrtek sestal na izredni seji, na kateri bo med drugim obravnaval predlog novele zakona o minimalni plači, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Delodajalci in nekatere poslanske skupine vladi očitajo, da predlog ni bil pripravljen v dialogu s socialnimi partnerji.

Predlog novele zakona o minimalni plači, ki so ga pripravili v Levici, s podpisi pa so ga podprle tudi vse koalicijske poslanske skupine, predvideva, da bi se minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto.

Poleg tega bi iz minimalne plače izključili vse dodatke, z letom 2021 pa uvedli formulo za njen izračun, po kateri bi morala biti minimalna plača vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu to pomeni 736 evrov.

Vložitev predloga in podpora koalicije je razburila delodajalske organizacije, ki so poudarile, da mora biti določanje minimalne plače predmet posvetovanj in usklajevanj med socialnimi partnerji.

DZ bo na četrtkovi izredni seji opravil tudi splošno razpravo o predlogu dopolnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so ga v oktobru v zakonodajni postopek vložili poslanci SDS. Prizadevajo si za drugačno ureditev pokojninske dobe brez dokupa ter za izenačitev obsega pravic iz zavarovanja kmetov in ostalih zavarovancev po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju iz leta 1983. Vlada predloga zakona ne podpira. Nekatere določbe, ki se nanašajo na dokup pokojninske dobe, se ji zdijo nejasne in mestoma težko razumljive.

Kolegij predsednika DZ je danes potrdil še predlog vlade, da se predlog novele zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik in razvojnem prestrukturiranju regije obravnava po nujnem postopku.