c S

Hrvaško novinarsko društvo za strožje kazni glede sovražnega govora v medijih

28.11.2018 07:24 Zagreb, 27. novembra (STA) - Hrvaško novinarski društvo (HND) je danes pozdravilo odločitev sveta za elektronske medije, ki je zaradi objave oddaje s sovražno vsebino do migrantov z začasnim odvzemom licence za oddajanje kaznoval šest lokalnih televizij. A kazni bi morale biti strožje, menijo v HND in pričakujejo, da se bo na sovražni govor odzvalo tudi hrvaško tožilstvo.

HND je v današnjem sporočilu za javnost izrazilo nezadovoljstvo, ker meni, da je kazen za televizijske postaje premila, glede na to, da so v sporni oddaji Bujica pozvali k sovraštvu in nasilju do migrantov. Ocenili so, da so v sporni oddaji, ki so jo predvajali 5. novembra, stigmatizirali migrante in razpihovali protimigrantsko histerijo v javnosti.

Tudi svet za elektronske medije je v obrazložitvi kazni televizijskim postajam izpostavil, da so v Bujici pozivali k sovraštvu in nasilju do migrantov kot identitetno določene skupine. Zaradi sovražnega govora so v skladu z zakonom o elektronskih medijih trem lokalnim televizijam začasno odvzeli licence za oddajanje za 24 ur, še trem pa za štiri ure.

V HND menijo, da bi kazni morale biti strožje. Spomnili so, da so leta 2016 zagrebški televiziji Z1, ki je bila zdaj kaznovana, že odvzeli licenco za tri dni zaradi sovražnega govora do Srbov in pravoslavnih vernikov. Dodali so, da je svet za elektronske medije kljub tej kazni tej televiziji že leta 2017 podelil javna sredstva iz sklada za spodbujanje pluralizma in raznovrstnosti elektronskih medijev.

Pozvali so svet, naj se še bolj odločno odziva na vse bolj pogoste pojave sovražnega govora v hrvaškem medijskem prostoru ter naj si z zainteresiranimi javnostmi in HND prizadeva, da bi na Hrvaškem spremenili zakonodajo in določili konkretne kazenske ukrepe za sovražni govor in diskriminacijo manjših v medijih.

Obžalovali so ker se iz hrvaškega državnega tožilstva niso odzvali na prejšnje primere sovražnega govora v medijih.

Obenem so pozvali vse kolegice in kolege novinarje, naj profesionalno poročajo o begunski krizi ter naj bodo občutljivi na vsak poskus razširjenja dezinformacij in lažnih novic, ki imajo za cilj spodbujanje nestrpnosti do ljudi v težavah.