c S

Vladni pogajalci in Počivavškova skupina sindikatov parafirali stavkovni sporazum

28.11.2018 07:20 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Vladni pogajalci so s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, parafirali stavkovni sporazum. Za podpis sporazuma morajo na sindikalni strani v nadaljevanju pridobiti še mandat organov posameznih sindikatov, a vse kaže, da za 5. december napovedane stavke ne bo.

Vladna in sindikalna stran sta danes parafirali en sporazum, njegovo besedilo bo enako za celotno Počivavškovo skupino sindikatov, morajo pa o podpisu odločiti organi posameznih sindikatov. Postopki v posameznih sindikatih so sicer različni in trajajo različno dolgo, nikjer pa naj ne bi trajali več kot nekaj dni.

Kot je napovedal glavni vladni pogajalec Peter Pogačar, bi lahko do podpisa prišlo v začetku prihodnjega tedna. Pogačar se je koordinaciji stavkovnih odborov zahvalil za "korektna, na trenutke trda pogajanja", v katerih so prišli do dogovora, ki javnim uslužbencem prinaša višje plače. Današnja parafa stavkovnega sporazuma po njegovih navedbah pomeni "ogromen korak proti temu, da Slovenije v začetku decembra ne zajame stavkovni val".

Pogačar je ocenil, da ta dogovor pomeni tudi dober obet za sodelovanje v prihodnje, posebno priznanje pa je izrekel Počivavšku, ki je po njegovih besedah na korekten način usklajeval in zastopal koordinacijo stavkovnih odborov, v kateri je 19 sindikatov.

Počivavšek, ki se je prav tako zahvalil kolegom na vladni in sindikalni strani, je po parafiranju poudaril, da je zanje ključno to, da so v pogajanjih zagotovili višje plače za vse javne uslužbence, tudi zaposlene do 26. plačnega razreda, za katere sprva na vladni strani po lanskih dvigih plač povišanja niso predvideli. Tistim zaposlenim do 26. razreda, ki lani povišanja niso bili deležni, pa so izborili še dodaten plačni razred, je poudaril.

Veseli ga, da so imeli ves čas pogajanj sindikati, ki zastopajo različne dejavnosti in interese, poenotena stališča in da so sledili načelom enakopravnosti in solidarnosti. Dodal pa je, da ostaja "nekoliko grenak priokus, da je bila s stavkovnimi sporazumi, ki so že bili parafirani, morda dana prednost nekim drugim načelom".

Počivavšku se zdi pomembno, da so od vladne strani izpogajali zavezo, da bo zagotovila vire financiranja, s katerimi bo omogočila izplačilo višjih plač v skladu s stavkovnim sporazumom. To bodo na sindikalni strani v prihodnje tudi spremljali, je napovedal.

Kot je omenil, so se dogovorili tudi, da bodo prihodnje leto naredili pregled sistemov napredovanj v javnem sektorju, ki bo pokazal, ali obstajajo neupravičene razlike med posameznimi dejavnostmi ali poklicnimi skupinami, kar bo podlaga za nadaljnje pogovore. Kljub sklenjenemu dogovoru namreč po njegovih besedah enoten plačni sistem ni idealen in vrednotenje delovnih mest še ni uravnoteženo, a dogovorjeno nesporno predstavlja "zelo pomemben korak k izboljšanju položaja javnih uslužbencev", je dejal.

Zadnje podrobnosti v čistopisu stavkovnega sporazuma so vladni in sindikalni pogajalci usklajevali še na današnjem srečanju tik pred parafiranjem.

Med drugim so predvideni splošni dvigi plač vsem zaposlenim za od enega do treh plačnih razredov in dvigi nekaterih dodatkov, denimo za nočno, nedeljsko in praznično delo. Uvedli bi jubilejno nagrado za 40 let delovne dobe, odpravnina ob upokojitvi bi bila v višini treh namesto sedanjih dveh plač.

Po drugi strani se ohranja zamrznitev delovne uspešnosti in premik napredovanj iz aprila na december.

Sindikati v Počivavškovi skupini sicer med drugim zastopajo veterinarje, carinike, vojake, zaposlene v državni upravi, centrih za socialno delo in v kulturi. Prav tako znotraj te skupine sodelujejo sindikati, ki zastopajo del zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Koordinacija stavkovnih odborov zastopa 19 sindikatov, med njimi pa sta tudi dva, ki ne stavkata.

Vojaki namreč nimajo pravice do stavke, so pa postavili protestne zahteve in ves čas sodelovali v okviru pogajanj s Počivavškovo skupino. Kot je za STA pojasnil Marjan Lah iz sindikata ministrstva za obrambo, so na današnjem srečanju dosegli, da bodo lahko z uredbo o uvrstitvi delovnih mest za vojake uredili nekatere anomalije, ki jih je po opozorilih sindikata povzročila odprava anomalij v letu 2017. Po Lahovih besedah se namreč zaradi povišanja plač na nekaterih delovnih mestih v okviru lanske odprave anomalij dogaja, da imajo podrejeni višjo plačo kot nadrejeni.

Že prejšnji teden so sicer stavkovne sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev parafirali šolski sindikat Sviz in dva zdravstvena sindikata. Za zdaj pa odprto ostaja še vprašanje reševanja stavkovnih zahtev policijskih sindikatov, ki se z vladno pogajalsko skupino znova sestanejo v sredo.