c S

Makedonski parlament Gruevskemu odvzel poslansko imuniteto

28.11.2018 07:20 Skopje, 27. novembra (STA) - Makedonski parlament je danes na plenarnem zasedanju odvzel poslansko imuniteto nekdanjemu premierju Nikoli Gruevskemu, ki je pred prestajanjem zaporne kazni pobegnil na Madžarsko in tam dobil azil, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Odvzem imunitete je predlagal pristojni parlamentarni odbor. O tem na plenarnem zasedanju ni bilo razprave, za pa je glasovalo 62 poslancev.

Na seji parlamenta ni bilo poslancev iz opozicijske VMRO-DPMNE, katere častni predsednik je Gruevski. Poslanci te stranke so že pred tem bojkotirali današnjo sejo odbora za poslovnik ter vprašanje mandatov in imunitete, ki je predlagal odvzem imunitete.

Gruevski bi moral sredi novembra začeti prestajati dveletno zaporno kazen, na katero je bil obsojen zaradi zlorabe položaja, vendar je pobegnil na Madžarsko. Madžarske oblasti so mu prejšnji teden odobrile azil, kar je izzvalo kritike iz Makedonije, Evropske unije in ZDA. Makedonske oblasti so Budimpešti poslale uradno zahtevo za izročitev bivšega premierja, proti kateremu v domovini poteka še nekaj sodnih postopkov.