c S

Sodišče na Krimu odredilo dvomesečni pripor za ukrajinske mornarje

28.11.2018 07:34 Simferopol, 27. novembra (STA) - Sodišče na Krimu je danes odredilo dvomesečni pripor za 12 od 24 ukrajinskih mornarjev, ki jih je ruska obmejna straža zajela med nedeljskim incidentom z ukrajinskimi vojaškimi plovili v Črnem morju. Dvomesečni pripor so odredili tudi za tri ukrajinske mornarje, ki so bili v incidentu ranjeni in se zdravijo v bolnišnici.

Očitajo jim nezakonit vstop na rusko ozemlje ob grožnjah z nasiljem, za kar jim po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax grozi do šest let zapora.

Preostale mornarje naj bi pred sodišče privedli v sredo, poroča ruska tiskovna agencija TASS.

Ruska obalna straža je v nedeljo v Kerški ožini pri polotoku Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014, zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so bila namenjena v Mariupol ob Azovskem morju. Pri tem so ruske sile prijele tudi vseh 24 članov posadk z ukrajinskih ladij. V posredovanju so bili ranjeni najmanj trije Ukrajinci.

Ukrajinski parlament je v ponedeljek podprl uvedbo vojnega stanja v Ukrajini oziroma desetih pokrajinah za 30 dni, kar je po nedeljskem incidentu predlagal ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Ukrep bo začel veljati v sredo.