c S

Moški zaradi napada na avtobus nemške nogometne ekipe BVB za 14 let v zapor

27.11.2018 16:35 Dortmund, 27. novembra (STA) - Sodišče v nemškem mestu Dortmund je danes 29-letnega Sergeja Wenergolda zaradi napada z eksplozivom na moštveni avtobus nogometnega kluba Borrusia Dortmund aprila lani obsodilo na 14 let zapora. Sodišče ga je spoznalo krivega poskusa umora v 28 primerih. Tožilstvo je sicer zahtevalo dosmrtni zapor, poročajo tuje tiskovne agencije.

V napadu 11. aprila lani s tremi eksplozivnimi telesi na avtobus, ki je bil z ekipo na poti na tekmo četrtfinala lige prvakov v Dortmundu med Borussio in Monacom, sta bili ranjeni dve osebi - nogometaš Marc Bartra in policist, ki je na motorju spremljal avtobus. Tekma je bila nato preložena na naslednji dan.

Na kraju incidenta so našli papir, na katerem so odgovornost za napad prevzeli islamski skrajneži. Poznavalci so sicer izrazili dvom v avtentičnost sporočila in kmalu so prišli do Wenergolda.

Po mnenju tožilstva je napadalec nameraval z eksplozivnimi sredstvi ubiti igralce in tako spremeniti vrednost delnic kluba BVB, da bi te strmo padle.

Čeprav je Wenergold, ki ima nemško in rusko državljanstvo, priznal, da je sestavil bombe in jih sprožil, pa je zanikal, da je hotel koga ubiti. Želel je le razširiti strah, da bi tako vplival na vrednost delnic in posledično zaslužil ogromno količino denarja. Kot je v času preiskave pisal nemški časnik Bild, bi lahko tako zaslužil tudi do skoraj štiri milijone evrov.

Obramba napadalca je medtem zahtevala največ deset let zapora, Wenergolda pa je v sklepnem zagovoru opisala kot zelo nesamozavestno osebo z narcističnimi lastnostmi.