c S

DZ ni podprl noveliranja gradbenega zakona na predlog državnega sveta

27.11.2018 16:36 Ljubljana, 27. novembra (STA) - DZ je danes z 51 glasovi za in 29 proti ocenil, da predlog novele gradbenega zakona, katerim je želel državni svet spremeniti določila glede obveznosti preverjanja, ali je za objekt izdano gradbeno dovoljenje, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Državni svet je predlagal, da se v gradbenem zakonu spremeni določilo, po katerem morajo zdaj upravljavci, notarji, pooblaščeni inženirji geodezije in druge osebe javnega ali zasebnega prava ter drugi organi pred izdajo odločbe, s katero za nedovoljen ali neskladen objekt prepovejo izvedbo komunalnih priključkov, vpis v zemljiško knjigo, uporabo objekta, promet z njim, overitev pogodb in določitev hišne številke, preveriti, ali je za ta objekt izdano gradbeno dovoljenje, kadar je to zahtevano. Državni svet predlaga, da bi bili za to preverjanje pristojni izključno inšpektorji.

Na podlagi opozoril notarske zbornice namreč meni, da so izdajo gradbenega dovoljenja obvezane preverjati osebe, ki niso za to usposobljene, poleg tega ni ustreznih evidenc, zato določila zakona ovirajo pravni promet z nepremičninami in zmanjšujejo pravno varnost.

Vlada je noveli nasprotovala, ker se ne strinja s parcialnim spreminjanjem zakona. Ministrstvo za okolje in prostor evalvira gradbeni zakon in napoveduje, da bo na podlagi rezultatov pripravilo celovit predlog novele.

Koalicijske poslanske skupine in SNS so se ob obravnavi predloga na seji DZ strinjale z vlado, da ne bi bile dobre parcialne spremembe zakona. Opozicijski SDS in NSi pa sta ocenjevali, da je predlog državnega sveta primeren za nadaljnjo obravnavo. Ocenjevali so, da se v praksi srečujejo z neživljenjskimi in togimi določbami, ki ne pomenijo poenostavitev postopkov.