c S

V DZ rdeča luč trem zakonskim predlogom

27.11.2018 16:34 Ljubljana, 27. novembra (STA) - DZ je danes sklenil, da predlogi novel zakonov o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, o delovnih razmerjih in o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so jih v parlamentarno proceduro vložili poslanci NSi, niso primerni za nadaljnjo obravnavo.

V NSi so želeli s predlogoma novel zakonov o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o delovnih razmerjih skrajšati čas kritja bolniške v breme delodajalcev s 30 na 15 dni.

Hkrati bi bolj pravično uredili t. i. regresne zahtevke, ki jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v primeru poškodbe pri delu ali poklicne bolezni uveljavlja od delodajalcev. Tako bi bili delodajalci odgovorni za odškodnine v primerih delovnih nesreč le še v primerih hude malomarnosti.

S predlogom novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pa bi med drugim omogočili dvojni status upokojencem. Tako bi obrtnikom in samostojnim podjetnikom omogočili, da prejemajo polno pokojnino in hkrati opravljajo dejavnost. Po trenutni zakonodaji se morajo namreč upokojenci odločiti, ali se bodo odpovedali delu pokojnine, da bodo lahko opravljali dejavnost še naprej; v tem primeru dobijo 20 odstotkov pokojnine.

Kot je prejšnji teden ob obravnavi v DZ dejal poslanec Jernej Vrtovec, NSi s tem paketom predlogov zakonov predlaga nekaj, kar je v dobrobiti podjetnikom, obrtnikom, slovenskemu gospodarstvu, nekaj, kar izboljšuje poslovno okolje. NSi je sicer z omenjenimi predlogi poskušala dobiti podporo že v preteklem mandatu.