c S

Sindikalisti od nove načelnice pričakujejo angažiranost pri urejanju statusa vojakov

27.11.2018 15:03 Ljubljana, 27. novembra (STA) - V Sindikatu ministrstva za obrambo in Sindikatu vojakov Slovenije novoimenovano načelnico Generalštaba Slovenske vojske generalmajorko Alenko Ermenc glede na dosedanje izkušnje ocenjujejo pozitivno, do nje pa imajo precej pričakovanj. Med drugim pričakujejo njeno angažiranost pri urejanju statusa pripadnikov SV in zagotavljanju službe po 45. letu.

Marjan Lah iz Sindikata ministrstva za obrambo je ocenil, da je Ermenčeva skozi svojo vojaško kariero pokazala, da je kompetentna oseba. Meni, da je treba menjavo pozdraviti in dati novi načelnici možnost, da se pokaže.

V sindikatu po njegovih besedah pričakujejo večjo angažiranost načelnika pri urejanju problematike vojakov po 45. letu oziroma pri zagotavljanju službe zanje. Od Ermenčeve pričakujejo tudi transparentnost pri kadrovskih postopkih in to, da bo v maksimalni možni meri pripomogla k temu, da se socialni dialog ne bo odvijal na delovnih in socialnih sodiščih ter bremenil žepov davkoplačevalcev, je dejal. Ob tem je spomnil na tožbe zaradi kršitev pravic zaposlenih vojakov glede časa primopredaje dolžnosti in časa za malico, prav tako je še vedno odprto vprašanje prostega dneva na mednarodnih operacijah v podporo miru.

Po besedah predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka pa od Ermenčeve pričakujejo tudi ureditev statusa pripadnikov SV primerljivo s policisti, saj da je poklic policista postal večvreden kot poklic vojaka.

Novak od Ermenčeve prav tako pričakuje, da bo politiki sposobna povedati, da SV za delovanje potrebuje določeno vsoto denarja, in da bodo pod njenim vodstvom spoštovali delovnopravne predpise. Ureditev razmer v SV je po njegovih pojasnilih pomembna, ker vojaki še vedno odhajajo. "Prejšnja vlada je ogromno obljubljala, naredilo se ni nič, zaradi tega je odhodov še več," je navedel.

Kot je še dejal Novak, člani sindikata in pripadniki SV ocenjujejo, da je Ermenčeva korektna in prizadevna. Verjame, da bo taka tudi ostala ter da bo delala za dobro pripadnikov SV in samo organizacijo.

Vlada je generalmajorko Ermenčevo za novo načelnico Generalštaba SV imenovala na današnji seji, posle pa bo od svojega predhodnika Alana Gederja prevzela v sredo. Ermenčeva, ki je v petek postala prva slovenska generalka, je bila že doslej tako po činu kot po položaju - bila je namestnica načelnika generalštaba - najvišje med pripadnicami SV. Od srede pa bo na najvišjem položaju v SV. Tudi v vojskah držav članic Nata po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba.