c S

Evropsko sodišče za človekove pravice ne bo odločilo o zadevi Berlusconi

27.11.2018 15:00 Strasbourg, 27. novembra (STA) - Sodniki Evropskega sodišča za človekove pravice so danes z veliko večino odločili, da ne bodo podali razsodbe v primeru bivšega italijanskega premierja Silvia Berlusconija proti Italiji, ki mu je začasno prepovedala opravljanje javnih funkcij. Potem ko so v maju odpravili prepoved, je Berlusconi sodišču sporočil, da ne želi nadaljevati s pritožbo.

Odločitev sodišča je končna, so še danes sporočili iz Strasbourga.

Berlusconiju so po obsodbi zaradi davčnih poneverb leta 2013 začasno prepovedali opravljanje javnih funkcij, zaradi česar ni mogel nastopiti na letošnjih parlamentarnih volitvah v Italiji. V maju so sicer prepoved odpravili.

Nekdanji premier se je večkrat pritožil proti prepovedi, a je sodišču v Strasbourgu po odpravi prepovedi sporočil, da ne želi nadaljevati s procesom. Pritožil se je sicer z utemeljitvijo, da je prepoved opravljanja javnih funkcij kršila tri člene in protokol evropske konvencije o človekovih pravicah.

Čeprav bo sedaj lahko kandidiral na volitvah v Evropski parlament prihodnjega maja, pa se mora v Italiji še vedno zagovarjati pred sodišči. V sredini novembra je namreč sodišče v Bariju odločilo, da mu bodo morali soditi zaradi vplivanja na poslovnega prijatelja, da je v zameno za plačilo lažno pričal na sodišču v primeru zabav "bunga bunga".