c S

Zunanja ministra Slovenije in Albanije za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama

27.11.2018 14:59 Tirana/Ljubljana, 27. novembra (STA) - Zunanji minister Miroslav Cerar je danes na povabilo albanskega kolega Ditmirja Bushatija na uradnem obisku v Albaniji. Ministra sta pozdravila dobro sodelovanje med državama na političnem področju in se strinjala o dobrih možnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja.

Kot je še zapisano v sporočilu za javnost MZZ, sta ministra z udeležbo na skupni poslovni konferenci potrdila obojestranski interes za poglobljeno gospodarsko sodelovanje. Vodja slovenske diplomacije je sogovorniku tudi zagotovil nadaljnjo slovensko podporo Albaniji na njeni poti v Evropsko unijo.

Ministra Cerar in Bushati sta se strinjala, da je sodelovanje med državama zelo dobro tudi na multilateralnem področju, tako v okviru zveze Nato kot tudi v regionalnih pobudah ter v kontekstu vzajemnih podpor pri kandidaturah. Albanija je ena izmed držav slovenskega razvojnega sodelovanja, v okviru katerega Slovenija podpira projekte, namenjene področju napredka pri uresničevanju prizadevanj za članstvo v EU.

Pomemben del pogovora ministrov je bil namenjen evropski perspektivi Albanije, pri čemer je minister Cerar pozdravil napredek, ki ga je Albanija naredila pri izpolnjevanju ključnih prednostnih nalog in letos s strani Evropske komisije dobila priporočilo za začetek pogajanj za članstvo v EU.

"Gre za izjemno pomemben korak naprej, ki potrjuje odločno voljo za napredek na poti v EU," je poudaril Cerar in dodal, "da mora Albanija ohraniti sedanji reformni zagon in izpolniti vse pogoje Evropske komisije, s čimer se odpira možnost sprejema odločitve o začetku pogajanj z EU v juniju 2019". Ob tem je tudi pozval k nadaljevanju reformnih procesov na vseh petih ključnih področjih in zagotovil nadaljnjo pomoč Slovenije.

Zunanja ministra Slovenije in Albanije sta govorila tudi o aktualnih razmerah v regiji Zahodnega Balkana. Ob tem se je minister Cerar zavzel za nadaljevanje sodelovanja ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti v Albaniji.

Skupne poslovne konference, ki poteka v okviru obiska slovenskega zunanjega ministra, se v Tirani s slovenske strani udeležuje 24 podjetij, z albanske pa 28. Poslovni forum je nakazal možnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja predvsem na področju kmetijstva, pridelave hrane, sodelovanja na okoljevarstvenih projektih, infrastrukture in turizma, so še sporočili z MZZ.