c S

Domovi za starejše se brez dodatnih sredstev ne bodo mogli izogniti podražitvam oskrbnin

27.11.2018 06:39 Ljubljana, 26. novembra (STA) - Skupnost socialnih zavodov Slovenije se pridružuje pozivu Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije odgovornim, da za napovedana povišanja plač v javnem sektorju zagotovijo potrebna dodatna sredstva. Poudarili so, da se domovi za starejše brez dodatnih sredstev ne bodo mogli izogniti povišanju cen oskrbnin.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so v današnjem sporočilu za javnost opozorili, da vlada še ni pokrila niti dvigov plač, ki so bili s sindikati dogovorjeni lansko leto. Hkrati so začudeni, da so bili tudi v tokratnih pogajanjih zapostavljeni najslabše plačani delavci v domovih za starejše, kot so kuharji, strežnice, bolničarji in vzdrževalci.

"Dejstvo je, si zaposleni v domovih za starejše zaslužijo boljše plačilo, saj opravljajo zahtevno in odgovorno delo, vendar nasprotujemo temu, da bi vlada breme višjih plač prevalila na starejše in njihove svojce - in to že drugo leto zapored. Povsem jasno je, da se brez zagotovitve dodatnih sredstev domovi ne bodo mogli izogniti podražitvam oskrbnin, saj se ob višjih stroških za plače soočajo tudi z rastjo cen energije in hrane," je pojasnil sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Jaka Bizjak.

"Hkrati smo presenečeni, da se je po neuradnih informacijah v pogajanjih med vlado in sindikati skoraj povsem spregledalo najslabše plačane delavce v domovih za starejše, kot so kuharji, ki bodo deležni le malenkostnih povečanj. Gre za kadre, ki odhajajo iz domov za starejše, saj jim lahko v gospodarstvu ponudijo občutno boljše plačilo. Kadrovske težave pri teh poklicih so zato v nekaterih domovih že komaj obvladljive, saj mnogokrat na razpisana delovna mesta praktično ni več prijavljenih kandidatov," je dodal.

Zaradi lanskega dviga plač, ki je v domovih za starejše povečal maso plač zdravstvenega kadra za osem do deset odstotkov, vlada pa kljub večkratnim pozivom ni uskladila cen zdravstvenih storitev s povečanimi stroški dela, je približno 50 domov že vložilo tožbe proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so še spomnili v organizaciji, ki združuje izvajalce institucionalnega varstva starejših in posebnih skupin odraslih v Sloveniji. Kot strokovno združenje zastopa izvajalce, ki skrbijo za več kot 20.500 stanovalcev v domovih za starejše in posebnih zavodih ter zaposlujejo skoraj 11.000 delavcev.

Sredstva za napovedana zvišanja plač v javnem sektorju bodo zagotovljena v okviru obstoječih sistemov financiranja za povečane stroške dela, so sporočili z ministrstva za zdravje. Ob tem so poudarili, da pogajanja s sindikati javnega sektorja niso v celoti zaključena, zato tudi niso znane vse finančne posledice dogovora vlade in stavkovnih odborov.

Na ministrstvu so spomnili, da vlada namreč še ni parafirala stavkovnega sporazuma s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška. Sta pa to storila že šolski in dva zdravstvena sindikata, ki so prejšnji teden z vlado parafirali sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev, s katerimi izboljšujejo položaj zaposlenih. Predvideni so namreč splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov.