c S

Informacijska pooblaščenka Pahorju predstavila delovanje

27.11.2018 06:47 Ljubljana, 26. novembra (STA) - Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je danes predsedniku republike Borutu Pahorju predstavila delovanje v lanskem in tem letu. Na področju dostopa do informacij javnega značaja so lani opazili zmanjševanje števila pritožb zoper odločanje občin ter porast števila pritožb zoper odločanje državnih organov, so sporočili iz predsednikovega urada.

Informacijska pooblaščenka je med drugim izrazila zadovoljstvo, da analiza dela kaže vedno večjo seznanjenost javnosti z njihovim delom.

Lani in v prvi polovici letošnjega leta so delo pooblaščenca zaznamovale predvsem priprave na začetek uporabe nove splošne uredbe o varstvu podatkov, ki me drugim prinaša tudi večje obveznosti in odgovornosti pooblaščenca. Hkrati pa je informacijska pooblaščenka poudarila, da je slovenska zakonodaja tako na področju dostopa do informacij javnega značaja kot še posebej na področju varstva osebnih podatkov ena izmed najboljših in tako sprejete spremembe v novi uredbi ne zahtevajo tako velikih prilagoditev kot morda kje drugje.

Splošna uredba o varstvu podatkov je sicer prinesla velik porast prijav, saj se je njihovo število v letošnjem letu glede na lansko podvojilo. V lanskem letu je Informacijski pooblaščenec v zvezi z uporabo splošne uredbe o varstvu podatkov podal tudi preko 1300 pisnih in 2000 ustnih mnenj.

Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo ob dosedanjem delu informacijske pooblaščenke, še posebej zaradi velikega pomena uveljavljanja pravice javnosti do informacij javnega značaja kot pravic na področju varstva osebnih podatkov, ki zaradi sodobne tehnologije terjajo še posebno pozornost, so še zapisali v sporočilu za javnost.