c S

Ukrajinski parlament podprl uvedbo vojnega stanja

27.11.2018 06:51 Kijev, 26. novembra (STA) - Ukrajinski parlament je danes podprl uvedbo vojnega stanja v državi za 30 dni, kar je danes po nedeljskem incidentu z rusko obalno stražo v Kerški ožini predlagal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pred tem napovedal Porošenko, bo ukrep začel veljati s sredo, 28. novembra.

Vlada bo s tem dobila izredna pooblastila; lahko bo prepovedala javna zborovanja, uvedla policijsko uro, pa tudi urejala objave v medijih, navaja britanski BBC.

Nekateri opozicijski poslanci so med razpravo opozarjali, da bi Porošenko lahko tudi preložil predsedniške volitve, ki so predvidene marca prihodnje leto. Porošenko je to zanikal in zatrdil, da se je tudi zato odločil za skrajšanje vojnega stanja s sprva predvidenih 60 na 30 dni.

Za ukrep so se odločili po nedeljskem incidentu, ko je ruska obalna straža pri nezakonito anektiranem polotoku Krim zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so bila namenjena v Mariupol ob Azovskem morju. Pri tem so morala prečkati Kerški preliv, ki pa jo ima Rusija za svoje teritorialno morje, čeprav bi plovbo skozi to ožino morala v skladu z mednarodnimi pravili dovoljevati.

Pri tem je bilo po navedbah BBC zajetih tudi 23 ukrajinskih mornarjev. Po ukrajinskih navedbah naj bi jih bilo najmanj šest ranjenih, po ruskih pa trije.