c S

OPCW bo preiskala domnevni kemični napad v sirskem Alepu

26.11.2018 16:35 Alep, 26. novembra (STA) - Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) namerava v sirski Alep poslati ekipo strokovnjakov, da bi preiskali domnevni napad s kemičnim orožjem v tem mestu, ki naj bi ga zagrešili uporniki. Trenutno skupaj z Združenimi narodi preučujejo varnostne razmere na območju.

"Strokovnjaki OPCW bodo nadaljevali z neodvisnim preverjanjem vseh obtožb uporabe kemičnih snovi kot orožja v Siriji," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Haagu povedal generalni direktor OPCW Fernando Arias. Dodal je, da ima skupina strokovnjakov mandat za preiskovanje vseh domnevnih napadov s kemičnim orožjem v Siriji.

Sirske oblasti so "teroristične skupine", s čimer označujejo tako upornike kot islamske skrajneže, obtožile, da so v soboto na območju Alepa izvedle kemični napad. Damask je od OPCW zahteval preiskavo napada, v katerem je bilo ranjenih okoli 100 ljudi.

Danes je stalni predstavnik Sirije pri OPCW Basam al Sabagh ponovil obtožbe in dejal, da je bil po njihovem mnenju v napadu uporabljen klor. Preiskavo sta sicer podprli tako ZDA kot Rusija, ki je v Siriji v odgovor na napad izvedla letalske napade na položaje upornikov. Več uporniških skupin je sicer zanikalo odgovornost za kemični napad.