c S

Italija pripravljena zmanjšati načrtovani primanjkljaj

26.11.2018 13:30 Rim, 26. novembra (STA) - Potem ko je Evropska komisija prejšnji teden zavrnila italijanski proračunski načrt za prihodnje leto, je podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio danes dejal, da je Italija pripravljena zmanjšati načrtovani proračunski primanjkljaj. Upanje, da bosta Rim in Bruselj zbližala stališče, je spodbudilo vlagatelje na milanski borzi.

"Če se bo v pogajalskem procesu izkazalo, da je treba nekoliko skrčiti načrtovani primanjkljaj, to ni problem," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za Radio Radicale dejal Di Maio.

Evropska komisija je italijanski proračun zavrnila, ker ta določa, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto predstavljal 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP. Po načrtu se bo dolg ustavil pri 130 odstotkov BDP, kar je druga največja zadolženosti v EU, takoj za Grčijo.

Izjava Di Maia spodbudno vpliva na vlagatelje, saj se je med njimi okrepilo upanje, da bosta Rim in Bruselj zbližala stališča.

Kmalu po izjavi Di Maia je osrednji indeks milanske borze pridobil več kot tri odstotke vrednosti, tudi razlika donosnosti med 10-letnimi italijanskimi in referenčnimi nemškimi obveznicami se je zmanjšala, in sicer s 307 na 283 bazičnih točk, kar je najmanj po začetku oktobra.

O proračunu bo sicer danes beseda tekla tudi znotraj vlade, pozno popoldne bodo namreč o njem razpravljali premier Giuseppe Conte, Di Maio, gospodarski minister Giovanni Tria ter podpredsednik vlade in notranji minister Matteo Salvini.