c S

Pahor v torek in sredo v posvetovanja glede novega guvernerja

26.11.2018 13:29 Ljubljana, 26. novembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo v torek z vodji poslanskih skupin DZ začel posvetovanja o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije. V torek bo o njem govoril z LMŠ, SD, SMC, SDS in Levico, v sredo pa z DeSUS, SAB, NSi, SNS in predstavnikoma narodnih skupnosti, so danes napovedali v uradu predsednika.

Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač je prejšnji teden po poslanskih skupinah preverila stališča do kandidatov, Pahor pa bo sedaj v posvetovanjih skušal ugotoviti, ali kdo od kandidatov uživa tudi potrebno podporo poslancev oz. njihovih 46 glasov.

Pahor načrtuje, da bo predlog kandidature v DZ poslal v času, ki bo omogočal, da bo lahko ta o guvernerju lahko odločal na decembrski seji. Banka Slovenije - ki jo začasno vodi viceguverner Primož Dolenc, ki se je potegoval za mesto guvernerja, a ga DZ ni potrdil - je namreč brez guvernerja od konca aprila.

Na Pahorjev poziv so se prijavili ekonomist Igor Masten, ekonomist Jože Damijan, v. d. direktorja urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle, Eva Lorenčič iz Evropske centralne banke in nekdanji prvi mož Kapitalske družbe Tomaž Toplak.

Minuli teden so bili v poslanskih skupinah glede podpore kateremu od petih kandidatov, ki so se prijavili na poziv, ali kakšnemu novemu še skrivnostni. Le v NSi in SAB so povedali, da podpirajo Mastena, Levici pa se zdi najboljši kandidat Damijan.