c S

V socialni zbornici opozarjajo na nevidno nasilje nad invalidnimi osebami

26.11.2018 12:53 Ljubljana, 26. novembra (STA) - V Sekciji za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije pri Socialni zbornici Slovenije ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami opozarjajo na nasilje nad invalidnimi osebami. To je še vedno velik tabu, skrito za štirimi stenami, je danes dejala predsednica sekcije Suzi Kvas in izpostavila nujo po celostni obravnavi nasilja.

Nasilje nad invalidnimi osebami je družbeni problem, ki se tiče vseh, je poudarila Kvasova in opomnila, da v kolikor nekdo zazna nasilje v svojem okolju, je največjega pomena, da to tudi prijavi in prizadeti osebi pomaga.

"Po oceni nevladnih organizacij, ki delujejo na tem področju, nasilje doživlja med 12 in 13 odstotkov invalidnih oseb, ki zelo težko poiščejo pomoč," je dejala Kvasova. Spomnila je na dva programa v okviru mreže programov v socialnem varstvu, ki omogočata umik gibalno oviranim osebam, ki uporabljajo opornice ali invalidski voziček, in doživljajo nasilje.

Programa izvajata Društvo gibalno oviranih invalidov Slovenije Vizija in Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja. Podatki na voljo nakazujejo, da je nasilja nad invalidi več kot pri ostali populaciji, da je tveganje večje za ženske in da se nasilje dogaja tako znotraj družine kot tudi v institucijah.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik je danes izpostavila, da je nasilje nad ženskami univerzalen pojav, ki se mu ni uspela izogniti nobena družba, tudi slovenska ne. "Gre za trdovratno in hudo kršitev človekovih pravic, ki ženske spremlja tako v zasebnem, delovnem kot širšem javnem okolju," je dejala in posebej poudarila tudi ženske invalidke, ki so kot ranljiva skupina še posebej izpostavljene.

Med drugim je omenila, da ministrstvo pripravlja resolucijo o preprečevanju nasilja v družini in nad ženskami, ki naj bi bila sprejeta predvidoma prihodnje leto. Spomnila je, da Slovenija že ima krovni zakon na tem področju - zakon o preprečevanju nasilja v družini.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je povedala, da "tu in tam dobi kakšno pismo osebe, ki opozarja na nasilje", ko pa želijo reagirati, mnogi ne želijo pomoči ali razkritja dogajanja, z utemeljitvijo, da bodo zaradi tega morda še bolj sami, da jim pot dokazovanja nasilja ne bo koristila. To po mnenju varuhinje zagotovo ni dobro sporočilo, zlasti ne za storilce nasilja.

"Zato je prav, da mediji opozarjajo, da je nasilje nad invalidnimi osebami nedopustno," je dejala in opozorila na implementacijo evropske direktive, ki bo poskrbela za redno ozaveščanje žrtev.