c S

Združeni arabski emirati pomilostili Britanca, ki so ga obsodili zaradi vohunjenja

26.11.2018 08:33 Abu Dabi, 26. novembra (STA) - Združeni arabski emirati so danes oprostili britanskega raziskovalca, ki so ga prejšnji teden zaradi vohunjenja obsodili na dosmrtno ječo. Kot navaja uradno sporočilo, je 31-letni Matthew Hedges med več 700 zaporniki, ki jih je ob nacionalnem prazniku pomilostil predsednik Šejk Kalifa bin Zajed al Nahjan. Na Otoku so se za pomilostitev zahvalili.

Hedges bo lahko zapustil Združene arabske emirate, ko bodo opravljene vse formalnosti, še izhaja iz uradnega sporočila, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Doktorskega študenta z univerze v Durhamu, ki je preučeval zunanjo in varnostno politiko Združenih arabskih emiratov po arabski pomladi leta 2011, so 5. maja pridržali na letališču v Dubaju.

Obtožili so ga vohunjenja za tujo državo, ki je ogrozilo vojaški, gospodarski in politični položaj Združenih arabskih emiratov, in ga minulo sredo obsodili na dosmrtno ječo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V Združenih arabskih emiratih sicer vztrajajo, da je Hedges vohun. Med drugim so na novinarski konferenci predvajali posnetek, na katerem naj bi Hedges priznal, da je agent britanske obveščevalne službe MI6.

Predstavnik tamkajšnjih oblasti je ob tem poudaril, da je Hedges "stoodstotno agent tajne službe" in da je sam priznal, da je zbiral informacije o vladajoči družini v Združenih arabskih emiratih, vojski in njeni vpletenosti v vojno v Jemnu. Predsednik se ga je po navedbah omenjenega vira odločil pomilostiti zaradi pisma njegove družine, navaja AFP.

Državni sekretar Združenih arabskih emiratov za zunanje zadeve Anvar Gargaš je ob pomilostitvi Hedgesa izrazil upanje, da bo ta omogočila vrnitev k razvoju odnosov med njegovo državo in Veliko Britanijo.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt se je Združenim arabskim emiratom že zahvalil za pomilostitev in navedel, da je to fantastična novica. "Čeprav se nismo strinjali z obtožbami, smo hvaležni, da je vlada Združenih arabskih emiratov hitro rešila to vprašanje," je sporočil prek Twitterja.