c S

V DZ nenaklonjenost tudi predlogu NSi o dvojnem statusu upokojencev

24.11.2018 22:43 Ljubljana, 23. novembra (STA) - DZ sejo nadaljuje z obravnavo predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so ga pripravili v NSi, z njim pa bi med drugim omogočili dvojni status upokojencem. Večina poslanskih skupin tudi temu predlogu ni naklonjena, saj da je treba poiskati celostne rešitve, in to v dialogu s socialnimi partnerji.

Predlog po pojasnilih poslanca NSi Jožefa Horvata prinaša štiri ključne rešitve, dve bosta bistveno izboljšali poslovno okolje in omogočili več delovnih mest, drugi dve pa bosta popravili nekatere krivice iz obstoječe zakonodaje.

Prva rešitev omogoča dvojni status upokojencem, s čimer bi obrtnikom in samostojnim podjetnikom omogočili, da prejemajo polno pokojnino in hkrati opravljajo dejavnost. Po poslančevih pojasnilih imamo namreč številne državljane, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev in bi že lahko prejemali polno starostno pokojnino, a zaradi različnih razlogov želijo delati še naprej.

Po trenutni zakonodaji se morajo upokojenci odločiti, ali se bodo odpovedali delu pokojnine, da bodo lahko opravljali dejavnost še naprej; v tem primeru dobijo 20 odstotkov pokojnine. "Mi mislimo, da na takšen način brez potrebe omejujemo državljane in zato z našim predlogom sprememb omogočamo, da lahko državljani dobijo polno, 100-odstotno, starostno pokojnino in hkrati odprejo ali nadaljujejo s.p. ter plačujejo polne prispevke za polni delavni čas," je poudaril.

Druga rešitev omejuje povračila Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaradi posledic nezgod pri delu na hudo malomarnost, tretja priznava prostovoljno vplačane prispevke v pokojninsko in invalidsko zavarovanje za pokojninsko dobo brez dokupa tudi tistim, ki so te prispevke prostovoljno plačevali po 31. decembru 2012, četrta rešitev pa odpravlja krivice zaposlenim delovnim invalidom.

"V NSi mislimo, da je čas, da izboljšamo poslovno okolje v Sloveniji, da ga naredimo konkurenčnejšega," je še dejal Horvat.

Vlada po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilna Božiča predloga ne podpira, bo pa na določenih področjih, ki jih naslavlja tudi predlog NSi, prihodnje leto pripravila določene spremembe, med drugim na področju dvojnega statusa.

Kot je dejal, bo treba ponovno preučiti ustreznost dvojnega statusa upokojencev in ga nadgraditi, da pridemo do sistemske, premišljene, široko konsenzualne rešitve tudi v sodelovanju s socialnimi partnerji.

Predlog NSi namreč po njegovih besedah predvideva veljavo dvojnega statusa samo za eno kategorijo zavarovancev, za obrtnike in samostojne podjetnike. "Predlagana rešitev tako vzpostavlja neenakost med zavezanci, za katero ni utemeljenega razloga," je dejal.

Predlog nasprotuje tako ciljem ureditve na področju varnosti in zdravja pri delu kot nadaljnjemu razvoju tega področja, skladen ni niti s ciljem zviševanja dejanske upokojitvene starosti, ki jo je zasledovala sedanja pokojninska reforma, je še navedel Božič.

Da predlog, ki je že v preteklem mandatu bil v DZ, ni primeren za nadaljnjo obravnavo, o čemer bo sicer DZ odločal v torek, so ocenili v poslanskih skupinah LMŠ, SMC, Levica, DeSUS in SD. NSi pa ima napovedano podporo poslancev SDS.