c S

EU preiskuje sum dogovarjanja znotraj letalske industrije glede cen vozovnic

24.11.2018 22:43 Bruselj, 23. novembra (STA) - Letalski potniki so lahko v preteklosti zaradi dogovarjanja znotraj letalske industrije plačevali napihnjene cene vozovnic, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sum, da je prišlo do nedovoljenega dogovarjanja, so pod drobnogled vzeli tudi v Bruslju in sprožili uradno preiskavo.

Preiskava, ki jo je sprožila Evropska komisija, se osredotoča na dve podjetji, ki potnikom po vsem svetu omogočata rezervacije letalskih vozovnic, in sicer Amadeus in Sabre.

Njuni sistemi zbirajo informacije o urnikih letenja, razpoložljivosti sedežev in cen vozovnic, potovalnim agentom in agencijam pa podjetji omogočata rezervacijo vozovnic. Komisija sumi, da bi lahko omenjeni podjetji stranke omejevali pri dostopu do konkurence oz. otežujeta vstop potencialnim konkurentom na trg.

"Skrbi nas, da takšno omejevanje ovira inovacije in zvišuje stroške distribucije vozovnic, kar bi na koncu pomenilo dražje vozovnice za potrošnike," je povedala komisarka EU za konkurenco Margrethe Vestager.

Iz španskega Amadeusa so že sporočili, da bodo v preiskavi polno sodelovali. "Proces bo potrdil, da je Amadeusovo poslovanje v skladu z vsemi predpisi," so zapisali v podjetju in dodali, da imajo agencije vso pravico izbrati med njihovim podjetjem ali konkurenco.

Sabre, ki ima sedež v ZDA, pa pogoje svojih pogodb z letalskimi prevozniki in potovalnimi agenti zagovarja s trditvijo, da ti spodbujajo konkurenčnost na trgu, še poroča dpa.