c S

Na Kosovu v primeru umora Ivanovića aretirali štiri osebe

24.11.2018 22:43 Kosovska Mitrovica, 23. novembra (STA) - Specialne enote kosovske policije so danes zgodaj zjutraj v severnem delu Mitrovice v okviru preiskave umora zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića aretirale štiri osebe. Med priprtimi je tudi policist, ki je sodeloval pri preiskavi umora, poročajo srbski mediji.

Kosovska policija je današnjo racijo izvedla na štirih lokacijah v Mitrovici. Poleg policista Dragiša Markovića, ki je sodeloval pri preiskavi umora, so priprli tudi policista Nedeljka Spasojevića ter Sašo Ćurčića in Marka Rošića. Tri od teh so prijeli zaradi povezav z umorom, enega pa zaradi oviranja policije pri opravljanju dolžnosti. S kosovskega tožilstva so medtem sporočili, da še vedno iščejo namestnika župana Mitrovice Milana Radojčića, podpredsednika glavne stranke kosovskih Srbov Srbske liste.

Racijo so sicer izvedli na podlagi ocene, da obstajajo realne možnosti, da bi na teh lokacijah našli "pomembne dokaze" o Ivanovićevem umoru. Policija je sporočila, da je našla dokaze, poleg tega pa so po poročanju kosovskih medijev našli tudi določeno količino orožja, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na ulicah mesta so se zaradi racije zbrali Srbi. V več mestih na Kosovu so potekali tudi že prej napovedani enourni protesti kosovskih Srbov zaradi dviga carin na uvoz iz Srbije in Bosne in Hercegovine. Ponekod so potekali tudi protesti proti "policijskemu in političnemu nasilju Prištine". Minili so mirno.

Predstavniki Srbske liste, ki je zamrznila koalicijsko sodelovanje v kosovski vladi, so poudarili, da so z mirnimi protesti kosovski Srbi poslali sporočilo, da želijo živeti mirno in dostojanstveno, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V severnem delu Mitrovice so se na kriznem sestanku že srečali predstavniki štirih srbskih občin na severu Kosova. Ponovno se bodo srečali zvečer, je povedal podpredsednik Srbske liste Igor Simić, ki je dodal, da bodo vsem štirim priprtim kosovskim Srbom zagotovili odvetnike.

Kosovsko tožilstvo je sporočilo, da so za četverico odredili 48-urni pripor oziroma pripor do nastopa pred preiskovalnim sodnikom. Za tri prijete Srbe, ki so osumljeni vpletenosti v umor Ivanovića, pa so zahtevali do 30 dni pripora.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je zatrdil, da so racije v skladu z zakonodajo. Po njegovih besedah so povezane z Ivanovićevim umorom, in ne s kakšnimi političnimi dogodki. Enako je sporočila tudi kosovska policija.

"Vsem državljanom želim zagotoviti, da država Kosovo in njene sile niso in nikoli ne bodo usmerjene proti katerikoli etnični ali politični skupini," je zapisal Haradinaj na družbenem omrežju Facebook. Ljudi, politične stranke in župane, predvsem tiste na severu, je pozval, naj prispevajo k ohranjanju miru in stabilnosti.

Na izrednem zasedanju se je zaradi razmer sestala tudi srbska vlada. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa se je sestal s predstavniki srbske vojske in notranjega ministrstva ter se pogovarjal z veleposlaniki Rusije in Kitajske v Beogradu.

Razmere spremlja tudi poveljstvo Natovih sil na Kosovu Kfor. "Kfor ne namerava posredovati, saj je bila to policijska operacija, ki je bila povezana z ubojem Oliverja Ivanovića. Varnostne razmere so mirne," je povedal tiskovni predstavnik Kforja Vincenzo Grasso.

Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Mitrovici. Bil je viden zmeren politik kosovskih Srbov, pa tudi eden redkih, ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova. Zaradi tega so se pojavile konfliktne teorije o tem, kdo stoji za njegovim še nepojasnjenim umorom.